Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 27.03.2015.

U 83. godini preminuo švedski pjesnik i nobelovac Tomas Tranströmer


Jučer je u 83. godini nakon kratke bolesti preminuo švedski pjesnik, psiholog i prevoditelj, Tomas Tranströmer.

Tranströmer je rođen je 1931. u Stockholmu, a pjesme je počeo pisati u gimnaziji. Prva zbirka pjesama, "17 pjesama", objavljena mu je 1954. Završio je studiju psihologije na Sveučilištu u Stockholmu 1956., a studirao je i povijest, religiju i književnost. Od 1960. do 1966. piše poeziju i radi kao psiholog u centru za maloljetne prijestupnike.

Smatraju ga za jednog od najutjecajnijih skandinavskih pjesnika u desetljećima nakon Drugog svjetskog rata. Objavio je 15 sabranih djela i preveden je na preko 60 jezika, a kritičari su isticali kako se pristupačnost njegove poezije održala čak i u prijevodima. Ona progovara o dugim švedskim zimama, ritmu godišnjih doba i trajnoj i opipljivoj ljepoti prirode. Karakterizira je osjećaj tajnovitosti prisutan i u svakodnevici što pjesmama često daje religioznu dimenziju.

Dobitnik je Neustadt International Prize for Literature 1990. Nakon moždanog udara 1990. koji ga je ostavio djelomično paraliziranim i bez sposobnosti govora i dalje piše, a 2011. prima Nobelovu nagradu za književnost

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –