Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 05.05.2017.

U Zagrebu 9. svibnja počinje 4. Festival povijesti - Kliofest 2017.
Održava se
09.-13.05.2017.

Kliofest 2017.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te nekoliko drugih mjesta u gradu održava se između 9. i 13. svibnja Četvrti festival povijesti - Kliofest. Prenosimo priopćenje organizatora ove sve popularnije manifestacije.


POSJETITE POVIJEST!


Kliofest, četvrti put, ide pod sloganom "Posjetite povijest". Već smo isticali kako nas posvuda i neprestano okružuju brojne povijesne teme, osobito kontroverzne. Povijest nas prati na stranicama dnevnog i tjednog tiska, na televizijskim ekranima i u radijskom eteru.

I ove smo godine priredili nekoliko okruglih stolova – jedan je posvećen stogodišnjici ruskih revolucija, događaja koji su potresli (i promijenili) svijet, drugi odnosu povijesti/ historiografije prema kulturnoj baštini, treći pitanjima žena i ženske povijesti u Hrvatskoj.

Na jednom će okruglom stolu biti prikazani rezultati trogodišnjeg projekta istraživanja Izgradnje socijalističkog čovjeka u Hrvatskoj i Jugoslaviji, a na jednome prvi rezultati rada na projektu o kohabitaciji i opoziciji u poslijeratnoj Jugoslaviji, a na jednome će se raspravljati o orijentalnim kultovima u rimskom svijetu. Ljubitelji povijesti znanosti moći će poslušati razgovor o izazovima te discipline.

Također, bit će predstavljeni neki novi projekti u historiografiji, neka povijesna udruženja i nove knjige. U programu Kliofesta sudjelovat će brojni povjesničari iz Hrvatske, a u goste će nam doći i autori iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, kao i Poljske, Rusije i dr.

Uz okrugle stolove, predstavljanja knjiga i predavanja, na Kliofestu će biti i nekoliko radionica te dvije izložbe – izložba maketa i diorama oružja i oruđa iz Domovinskog rata (priređuje je Udruga maketara hrvatskih branitelja Domovinskog rata i Maketarsko modelarski klub Savica iz Zagreba) ) i druga, o Napoleonovoj Istri, iz Državnog arhiva u Pazinu, te jedan mali povijesni kviz – Kliotest.

Ove godine sudjelujemo i u organizaciji gostovanja kultnog poljskog kazališta Teatar osmoga dana iz Poznanja koje će izvesti predstavu Dosjei – o dosjeima tajnih komunističkih službi u poslijeratnoj Poljskoj.

Također, nastavljamo s Danom povijesti diljem Hrvatske – broj mjesta u kojima će biti različite povijesne manifestacije, tribine, predstavljanja knjiga i predavanja se povećao. Četrdesetak hrvatskih nakladnika izložit će svoje knjige iz povijesti, povijesti umjetnosti, arheologije, etnologije... Nekim će knjigama cijene biti znatno snižene.

Glavni dio programa odvija se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a nekoliko promocija knjiga i razgovora bit će u Knjižnici Bogdana Ogrizovića i Hrvatskom državnom arhivu.

– Kliofest 2017. - Programska knjižica –

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –