Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 07.11.2017.

V.B.Z. raspisao natječaj za neobjavljeni roman
Održava se
07.11.2017.-15.01.2018.

Izdavačka kuća V.B.Z. četrnaesti put raspisuje javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine.

Najboljem romanu koji u rukopisu pristigne na natječaj bit će dodijeljena V.B.Z.-ova književna nagrada za najbolji neobjavljeni roman godine, a autoru uručena novčana nagrada u bruto iznosu od 100.000,00 kuna. Rok za slanje rukopisa na natječaj je 15. siječnja 2018. godine, a rukopisi se predaju pod šifrom.
 
Žiri će i ove godine djelovati u sastavu: Zoran Ferić, Jagna Pogačnik, Mile Stojić, Strahimir Primorac i Drago Glamuzina. Vjerujemo da je u vremenu krize izdavaštva ova regionalna nagrada snažan način poticanja i pisanja i čitanja, te smo iznimno zadovoljni što smo u tvrtkama Dalmacijavino i Znanje, kao sponzorima nagrade, pronašli partnere koji razumiju njezinu važnost za ovaj kulturni prostor, a ove godine nagradu je potpomoglo i Ministarstvo kulture, izjavio je Drago Glamuzina.
 

Specijalna potreba Vukić Lada
Brdo Prtenjača Ivica

Da nagrada ima smisla, i da je veoma značajna za vidljivost kako pobjedničkog romana tako i samog autora, mnogo je pokazatelja, ističu u V.B.Z.-u. Prije nekoliko dana premijerno je u HNK-u Zadar izvedena predstava prema prošlogodišnjem pobjedničkom romanu Lade Vukić „Specijalna potreba“, a roman „Brdo“ Ivice Prtenjače, dobitnik V.B.Z-ove nagrade 2014. godine, nalazi se u širem izboru prestižne međunarodne književne nagrade International Dublin Literary Award 2018., koja se dodjeljuje za roman napisan na engleskom jeziku ili preveden na engleski jezik. Roman je na engleski preveo Tomislav Kuzmanović, a objavljen je u V.B.Z.-ovoj biblioteci The Best of Croatian Literature pod naslovom „The Hill“. Za nagradu ga je nominirala Gradska knjižnica  Rijeka.

Dosadašnji dobitnici nagrade V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman godine u razdoblju od 2002. do 2016. godine bili su Josip Mlakić za roman „Živi i mrtvi“, Marinko Koščec za roman „Wonderland“ i Jelena Marković za roman „Escajg za teletinu“, Davor Špišić za „Koljivo“, Nura Bazdulj Hubijar za „Kad je bio juli“, Hrvoje Šalković za „Pravi se da ovo nisi vidio“, Svjetlana Gjoni za „Nula nemo“, Predrag Crnković za „Beograd za pokojnike“,  Dragan Pavelić za „Proljeće u Karolinentalu“, Aleksandar Novaković za roman „Vođa“, Ankica Tomić  za „Naročito ljeti“, Ivica Prtenjača za roman „Brdo“, Marina Vujčić za roman „Susjed“ te Lada Vukić za roman „Specijalna potreba“ i Ivica Ivanišević za roman „Knjiga žalbe“.

Tekst javnog natječaja s detaljnim propozicijama dostupan je na internetskim stranicama vbz.hr.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –