Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 05.09.2013.

Vikend na Festivalu svjetske književnosti : Kjell Ola Dahl i Goce Smilevski
Održava se
06.09.2013.

Festival svjetske književnosti u petak 6. rujna predstavlja norveškog pisca krimića Kjella Ola Dahla. O njegovim osebujnim likovima, o uspjehu krimića sa sjevera i još mnogočemu razgovarat će Roman Simić Bodrožić.

Slijedi razgovor o suočavanju s prošlošću na kojem će sudjelovati Jaume Cabré, Goce Smilevski i Ivana Simić Bodrožić. Razgovor vodi Mirjana Rakić.

U subotu je na programu Razotkrivanje s makedonskim piscem Goceom Smilevskim, te razgovor o socijalnim aspektima krimića na kojem će sudjelovati Kjell Ola Dahl, Jurica Pavičić i Nada Gašić.

Ne propustitie, u Zagrebačkom kazalištu mladih (Teslina 7), s početkom u 19,00 sati.

Program:

6. 9., petak
19.00 ZKM, dvorana Polanec

Razotkrivanje: Kjell Ola Dahl
Moderira: Roman Simić Bodrožić

Kjell Ola Dahl rođen je 1957. u norveškom gradu Gjøviku. U Oslu je studirao psihologiju. Prvim romanom, objavljenim 1993., stječe reputaciju jednoga od najuzbudljivijih novih skandinavskih pisaca trilera i kriminalističkih romana. U to vrijeme, prije Stiega Larssona i Joa Nesbøa, o tome se malo znalo, ali sjevernjački trileri s jakom notom socijalnog romana, nastali na književnim tradicijama Strindberga i Ibsena, osvajali su publiku. Tome je, naravno, pridonosila raširena kultura čitanja, kao i činjenica da u Skandinaviji veliki broj ljudi svakodnevno putuje javnim prijevozom na posao.

Kjell Ola Dahl stvorio je inspektora Gunnarstrandu i njegova pomoćnika Franka Frølicha te ih postavio u tradicionalni odnos antijunaka i njegova pratitelja u klasičnim dramaturškim obrascima. Na hrvatski su prevedena dva od osam romana serijala s inspektorom Gunnarstrandom, "Čovjek u izlogu" (Fraktura, 2011) i "San prije kraja" (Fraktura, 2013).

Ola Dahl plijeni visokom književnom samosviješću, vrlo je načitan i socijalno svjestan, što karakterizira sve dobre skandinavske pisce trilera. S obitelji živi u Askimu nedaleko od Osla.

20.00 Foaje ZKM-a
Ansambl jeboTon

21.00 ZKM, dvorana Polanec
Razgovor: Suočavanje s poviješću
Sudjeluju: Jaume Cabré, Goce Smilevski i Ivana Simić Bodrožić
Moderira: Mirjana Rakić

***

7. 9., subota
19.00 ZKM, dvorana Polanec

Razotkrivanje: Goce Smilevski
Moderira: Roman Simić Bodrožić

Goce Smilevski (Skoplje, 1975.) prozni je i dramski pisac te esejist. Napisao je romane "Planeta neiskustva" (2000.), "Razgovor sa Spinozom" (2002.) i "Sestra Sigmunda Freuda" (2011.).

"Razgovor sa Spinozom" (Edicije Božičević, 2007) učinio je Smilevskog poznatim, najprije među bliskim kulturama, a potom i na svim frekventnijim europskim jezicima. Ta zagonetna, neortodoksna biografija slavnoga filozofa osim što otkriva pisca raskošna stila ispunjava i stari, skoro zaboravljen imperativ svake dobre književnosti, autorovim riječima izražen ovako: "Čini mi se da svaki autor, kada piše, piše i zarad lepote. Onaj ko piše, želi da napiše lepu knjigu."

"Sestra Sigmunda Freuda" (Fraktura, 2013) prevedena je na više od dvadeset jezika. Njome je Goce Smilevski potvrđen kao jedan od najzanimljivijih novih europskih autora. Priča o Freudu iz pomaknute perspektive, ženstvu, Beču, duhu jednoga vremena i njegovim zabludama neočekivana je i u čitatelju stvara dojam kako je Smilevski jasan glas u dobu kada je Europa zanijemjela.

20.00 Foaje ZKM-a
Ema Gagro i Mirna Ružić (vokali), Elisa Ribeiro (gitara)

21.00 ZKM, dvorana Polanec
Razgovor: Socijalni aspekt krimića
Sudjeluju: Kjell Ola Dahl, Jurica Pavičić i Nada Gašić
Moderira: Goran Gavranović

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –