Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 14.05.2014.

vRIsak predstavlja Gorana Vojnovića i Stipu Božića
Održava se
15.05.2014.

U programu 7. riječkog sajma knjiga i festivalu autora, u četvrtak 15. svibnja publici će se predstaviti slovenski pisac i redatelj Goran Vojnović poznat kao autor romana "Čefuri raus!"  i "Jugoslavija, moja domovina".

Roman "Čefuri raus!" (2008.) s temom položaja pripadnika naroda s područja bivše Jugoslavije u Sloveniji je odmah po objavljivanju privukao pozornost čitatelja, kritičara ali izazvao i opasnu prijetnju policijskoga i sudskog progona, prekinutu tek nakon reakcije ministrice unutarnjih poslova. Roman je 2009. osvojio nagradu Prešernove zaklade i nagradu Kresnik te doživio i vrlo uspješnu kazališnu adaptaciju.

Roman "Jugoslavija, moja domovina", objavljen 2011. godine odmah je izazvao polemike, ali i pozitivne reakcije čitatelja i kritike. Knjiga je rasprodana u samo nekoliko dana te prevedena u Srbiji i Hrvatskoj (Fraktura, 2013), a Vojnović je i drugi put nagrađen Kersnikovom nagradom.

Goran Vojnović redatelj je i scenarist, autor više kratkih filmova i dugometražnog filma Piran – Pirano. Kolumnist je slovenskog časopisa Dnevnik, a izbor svojih kolumni objavio je u knjizi "Kada Džimi Ču sretne Fidela Kastra" (2010.).

U nastavku programa predstavit će se riječki pjesnici Zoran Žmirić, Petra Čargonja, Marin Kolić, Moris Mateljan i Ivana Pocrnić.

Program, četvrtak, 15. 5.

Book caffe Dnevni boravak, Ciottina ulica 12a
19,00 Gosti iz regije: Goran Vojnović (Slovenija)
Jugoslavija, moja domovina; Čefuri raus!

Book caffe Dnevni boravak, Ciottina ulica 12a
21,00 Riječki pjesnici u dnevnom boravku
Sudjeluju: Zoran Žmirić, Petra Čargonja, Marin Kolić, Moris Mateljan i Ivana Pocrnić

***

U petak, 16. svibnja publici će se predstaviti Stipe Božić, najuspješniji hrvatski alpinist koji je  osvojio tri najviša svjetska vrha (Mount Everest, K2, Kangchenjunga). O osvajanju vrha K2 pisao je u nedavno objavljenoj knjizi "K2 – trijumf i tragedija" (V.B.Z., 2014).

Upravo u ovoj knjizi Stipe Božić ispripovijedao je svoje najdramatičnije penjačko iskustvo, koje ga je dovelo do psihičkog i fizičkog ruba, i tijekom kojeg se neprestano borio i za svoj život i za život svojih penjačkih partnera.

U nastavku programa slijedi Večer gitare, poezije i pjesama Nikše Kušelja i Tomislava Ribičića.

Program, petak, 16. 5.

Gradska knjižnica, Narodna čitaonica, Korzo 24
18,30 Premijera: Stipe Božić, K2 – trijumf i tragedija

Pepe Rosso bar, Verdijeva 19a
21,00 Koncert i recital: Nikša Kušelj Fleur de sel
Večer gitare, poezije i pjesama Nikše Kušelja i Tomislava Ribičića

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –