Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Elvis Peeters

Utorak

  • Nakladnik: Disput
  • Nakladnik: Hrvatsko filološko društvo
  • Prijevod: Romana Perečinec
  • 10/2014.
  • 168 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532602197
  • Cijena: 11.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Jedan dan u koji stane cijeli jedan život – tako bi se ukratko mogao opisati ovaj roman. Taj jedan dan slučajno je utorak i u njemu pratimo svakodnevicu bezimenog 76-godišnjaka iz predgrađa Bruxellesa, od ustajanja do lijeganja, a kroz dan naviru mu sjećanja iz neuređenog arhiva njegova života punog obrata.

On je antijunak koji pokazuje malo dobrih osobina – silovatelj u mladosti, sitni kriminalac, prometni prijestupnik, ženskar, okrutni plaćenik u Kongu, prevrtljivac koji mijenja strane kako mu se najbolje isplati, osoba koja se ne veže ni za koga i ne ostaje dugo na jednom mjestu, koja ne osjeća povezanost s obitelji, ukratko – osoba s ruba društva i ispod ljestvice moralnih vrijednosti, koja kroz sjećanja jednostavno izvještava o svom životu bez moraliziranja i kajanja.
 
On je i rođeni gubitnik koji u kasnijoj dobi mora izgubiti obje žene s kojima živi i koje su mu došle kao poklon. Prva s kojom živi je prostitutka deset godina starija od njega, kojoj je on bivša mušterija. Druga pak žena umire od Alzheimerove bolesti smještena u dom.


Ovo je roman o starosti i bolesti, usamljenosti i potrebi za ljubavlju, ali i roman o Kongu – bolnoj temi belgijske kolonijalne prošlosti. Glavni junak dospijeva tamo nešto prije proglašenja neovisnosti 1960. i u kaotičnim borbama koje su uslijedile postaje bijeli plaćenik i mijenja strane kako mu se najviše isplati. U nekom trenutku priključuje se ozloglašenim pobunjenicima Simbama, s kojima na izrazito okrutan način napadne bespomoćne misionare...

To je vrhunac okrutnosti opisane u romanu. Vrhunac pak dirljivosti briga je glavnog junaka za svoje bolesne životne družice, podloga staračkog života na kojoj se nižu sjećanja iz uzbudljive mladosti.


***

Elvis Peeters, pravim imenom Jos Verlooy (1957), karijeru je započeo početkom 80-ih kao pjevač new wave benda "Aroma di Amore", koji i danas uživa kultni status. Pjevao je društveno angažirane tekstove na flamanskom. U novije vrijeme nastupa sa svojim novim bendom "De Legende".
Početkom 90-ih posvećuje se pisanju u suradnji sa suprugom Nicole Van Bael – piše kazališne komade, radiodrame, priče, knjige za djecu i romane. Iako se zna da Nicole piše zajedno s njim, ona ne istupa u javnosti.

U njihovim je romanima često provodna nit okrutnost – okrutni tinejdžeri iz njihova romana "Wij" (Mi, 2009) doista su zabilježeni u novinskim člancima, a o zvjerstvima u Kongu iz "Utorka" (Dinsdag, 2012) ne treba ni govoriti.

Od njegovih romana valja izdvojiti "De ontelbaren" (Bezbrojni) iz 2005. o vrlo aktualnoj temi – ilegalnim emigrantima koji odjednom u ogromnom broju preplavljuju Europu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –