Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lana Derkač

Strateg

  • Nakladnik: Disput
  • 03/2015.
  • 112 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532602333
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U dvadeset dva eseja okupljena u knjizi propituju se raznorazne teme kao što su Čistina, Jezik, Čekanje, Prevođenje, Borba, Veličina... U razmišljanju o tim formalno egzistencijalnim temama autorica kreće od nule, na početku uvažava osnovno značenje naslovne riječi, ali ga ubrzo "prebriše", od njegova se temeljnog značenja ili posve udaljuje ili ga znatno nadopunjuje. Njezinom osebujnom, lucidnom logikom svaka razmatrana riječ, pa i cijela tema, razrastaju se u sasvim novi književni svijet, postaju uporište za promišljanje jezika, fenomena svakodnevnice i suvremenog društva...

Poetizirane oglede Lane Derkač treba čitati u znaku dvostruke nemoći riječi da se dokopa rastemeljenoga smisla onoga što uvijek izmiče. Ponajprije je to svojevrsna terapija ili vježba od egzistencijalnoga umora življenja, a potom refleksija o migoljenju vremena iz naših mogućnosti sjećanja i pamćenja. Za razliku od bilježenja događaja, dnevnika izvanjske povijesti malih stvari koje utisnute u koru vremena gube svoj sjaj i postaju znakovima nepouzdanoga arhiva povijesti, ovdje se susrećemo s pokušajem sustegnuća vremena u sklopove refleksija, asocijacija, meditacija o nastanku i nestanku govora stvari. [...]

Iskustvo s kojim nas ova knjiga suočava jest nešto nama blisko i povjerljivo, ali ipak čudovišno. Jezik se nalazi već uvijek medijalno ogoljen u svojoj tehničkoj prirodi sredstva kazivanja. U ovim se ogledima ne misli u dijalogu s bitnim piscima i misliocima, već s onime što ulazi u tekstualno polje naših meditacija. [...]

Knjiga ogleda Strateg pisana je protiv sebe i za vrijeme koje neće doći, jer je već odavno tu, između izmišljotina i krhotina pokušaja da se jeziku bez poezije vrati izgubljeno dostojanstvo. Dovoljno je samo pokušati.

Žarko Paić, iz pogovora

Lana Derkač rođena je 1969. godine u Požegi. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Piše poeziju, prozu, drame i eseje. Njezini su tekstovi objavljeni u mnogim antologijama, panoramama i zbornicima u zemlji i inozemstvu. Sudionica je brojnih međunarodnih pjesničkih festivala i raznih književnih događanja. Tekstovi su joj dosad prevođeni na dvadeset jezika. Dobitnica je više književnih nagrada, među ostalima i Nagrade “Risto Ratković” za najbolju zbirku pjesama u regiji, to jest na prostoru Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Objavila je zbirke poezije "Usputna raspela" (1995.), "Utočište lučonoša" (1996.), "Eva iz poštanskog sandučića" (1997.), "Škrabica za sjene" (1999.), "Osjećam melankoliju" (s R. Jarakom i T. Ribićem, 2002.), "Šuma nam šalje stablo e-mailom" (2004.), "Striptiz šutnje" (2006.), "Tko je postrojio nebodere" (2006.), "Murmullo sobre el asfalto" (s Davorom Šalatom, Guadalajara, 2008.), "Qui a mis en rang les gratte-ciels? et autres poèmes" (Bruxelles, 2010.), "Šah sa snijegom" (2011.), "Tko je postrojio nebodere i druge pjesme" (Tunis, 2014.), "Posvajanje neba" (2015.), "Ugovor s prašinom" (Bijelo Polje, 2017.) i "Hotel za mrtve" (2020.), zbirku eseja "Strateg" (2015.), zbirke kratkih priča "Osluškivanje anđela" (2003.) i "Zastava od prašine" (2009.), zbirku drama "Rezignacija" (2000.) te roman "Doručak za moljce" (2012.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –