Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lucie Joubert

S onu stranu dječjih kolica : Pogled iz drugog kuta na majčinstvo i opčinjenost njime

  • Nakladnik: ArTresor naklada
  • Prijevod: Leni Bastaić
  • 11/2014.
  • 124 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789538012020
  • Cijena: 90.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Majčinstvo se smatra najvećom srećom i najvažnijim poslanjem u životu žene. U svom eseju "S onu stranu dječjih kolica" kanadska književnica Lucie Joubert razmatra društvenu recepciju odluke žena da ne rode i nemaju djecu. Ne zato što ne mogu, nego zato što to ne žele. Valjanost takvog životnog izbora rijetko nailazi na razumijevanje i prihvaćanje. Ženu koja svoje životno poslanje odbija, ili u njemu ne uživa, najčešće dočekuju sumnjičava ispitivanja, kritike, a često i žestoke osude.

Odluka o imanju ili neimanju djeteta osobna je, intimna, no na različite je načine preispituju svi, počevši od žene same, njene obitelji i prijatelja, do radnog okruženja, medija i politike. Ničim ne osporavajući izbor žena koje se odlučuju za majčinstvo, Lucie Joubert ukazuje na mogućnost, postojanje i legitimnost životnog izbora koji svjesno ne uključuje imanje djece te na posljedice takve životne odluke na privatnoj i društvenoj razini.

Pišući iz osobnog iskustva, Lucie Joubert analizira i širi kontekst: organizirane pritiske, problem identiteta, feminističke pristupe te suptilne i izravne metode stvaranja društvenog diskursa koji utječe na životni izbor djevojaka i žena.

Knjiga ima pet poglavlja (Marginalka, Neženstvena, Feminissstkinja, Zbunjena i Svakom loncu poklopac) te sadrži korisnu i opsežnu bibliografiju.


Za knjigu "S onu stranu dječjih kolica" Lucie Joubert dobila je 2011. godine uglednu kanadsku književnu nagradu "Prix du livre d'Ottawa".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –