Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
David Lodge

Svijet je mali : Akademska romansa

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Giga Gračan
  • 09/2015.
  • 416 str., meki uvez
  • ISBN 9789532861266
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ovdje ponovo susrećemo Morrisa Zappa i Philipa Swallowa koji su u "Razmjeni" obavili privremenu razmjenu ne samo akademskih radnih mjesta nego i životnih družicā. Susrećemo i brojne što više što manje uznosite protagoniste svjetske akademske zajednice, a sve njih častohleplje okuplja u utrci za ultralukrativnu, po Unescou financiranu katedru, na kojoj će raditi manje-više ništa, a inkasirati goleme pare.

Glavni je junak Persse McGarrigle, mladi akademski bezazlenik s imaginarnog irskog sveučilišta bogu iza nogu; on se diljem globusa otiskuje u potragu za krasoticom Angelicom što ga je zatravila na simpoziju kojim roman započinje. Kraj priče i ovdje je manje-više otvoren, ali do njega vode sasvim urnebesne epizode s globalnoga kampusa.

Iz kritike:

Najsjajniji i u isti mah najzabavniji roman što ga je ovaj pisac dosad napisao. - Frank Kermode, The London Review of Books

Unutarnje borbe u akademskom svijetu, udruživanja i razdruživanja, smiješno i zastrašno, crni humor, britka duhovitost i čista farsa: sve se to očekuje od ovog pisca, ali ovdje je sve to trostruko i triput zabavnije od dosadašnjih njegovih knjiga. - Sunday Telegraph

Čudesno tkanje neopisivih slučajnosti i podudarnosti, varavi uzleti napetosti i odgođenih klimaksa. - Anthony Thwaite, The Observer

Ingeniozan zaplet s mnogo rukavaca. Na svakoj stranici nešto pođe po zlu, ali pođe silno smiješno. - The Times

***

David Lodge je svestrana literarna osoba: plodan pisac, te vrstan poznavatelj, pasionirani proučavatelj i sveučilišni predavač književnosti. Rođen 1935. u Londonu, magistrirao je na londonskom University Collegeu a doktorirao na Sveučilištu u Birminghamu, odakle će se povući kako bi se u cijelosti posvetio isključivo književnoj karijeri. To ga je sveučilište proglasilo počasnim profesorom moderne engleske književnosti.

God. 1997. u Francuskoj je dobio Nacionalni orden za zasluge na područjima umjetnosti i književnosti, stupanj viteza (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres), koji dodjeljuje Ministarstvo kulture. Na popisu odličja za godinu 1998. koja za postignuća u civilnim zvanjima dodjeljuje britanski suveren, David Lodge je odlikovan titulom CBE (Commander of the Order of the British Empire, Orden Britanskog imperija, stupanj zapovjednika).

I dalje živi u Birminghamu. Djela su mu prevedena na preko dvadeset jezika, a jedan od njih je hrvatski. Osim romana "Svijet je mali", prevedeni su "Krasan posao", "Razmjena" i "Misli" . . . te "Načini modernog pisanja".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –