Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Luigi Pirandello

Šest likova traži autora

  • Nakladnik: Lektira
  • Prijevod: Jelena Butković
  • 09/2015.
  • 126 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537680183
  • Cijena: 13.94 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Talijanski dramatičar i pripovjedač Luigi Pirandello (1867. – 1936.) čiji se utjecaj prostire diljem europske i američke kazališne i filmske umjetnosti, preteča je egzistencijalističke književnosti i teatra apsurda. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1934. godine.

U Pirandellovom djelu ima puno više inspiracije nego što bi se očekivalo od hladnog konstruktora neobičnih situacija – bio je autor izoštrenog uma koji daje kapriciozne igre duha. Za njega umjetničko djelo nije plod apsolutnog stvaranja, ex nihilo, nego majeutički postupak koji pomaže rastu i cvjetanju sjemena koji nije bio zadan i zapravo je plod autora. Autor paradoksalno djeluje kao topla utroba koja čuva maštovito sjeme koje dolazi iz "onostranog". 

… Pa kad je sve zlo upravo u tome! U riječima! Svi u sebi nosimo čitav jedan svijet, svatko svoj svijet! Pa kako se onda možemo razumjeti, gospodine, ako ja riječima koje izgovaram dajem vlastiti smisao i vrijednost, dok ih onaj tko ih sluša neizbježno prihvaća u onom smislu i s onom vrijednošću koju one imaju u njegovom unutarnjem svijetu? Vjerujemo da se razumijemo; no zapravo se ne razumijemo nikada!


Jedno od njegovih najpoznatijih djela, koje je izazvalo silne polemike kada je 1921. prvi puta izvedeno, je "Sei personaggi in cerca d'autore" (Šest likova traži autora). Prethodno zamišljeno kao roman, autor ga je stvarao punih pet godina. Pred nama je tradicionalna građanska obitelj. Veza koja drži na okupu članove obitelji je, naravno, veza-prisila, psihološki "lanac" (koji, naravno, prikriva duboke razdore koji će s vremenom dovesti do potpunog prekida).

Suočavamo se s dvostrukom analizom obiteljske jezgre, s jedne strane, problematičnih kontakata njenih članova s vanjskim svijetom uvođenjem "drugog muškarca", različito od uobičajenog trokuta; a, s druge strane, u njihovim unutarnjim proturječjima i bolesnim odnosima.

* ovo izdanje je novi prijevod prema tal. izdanju iz 2014., a sadrži Pirandellov predgovor, te urednički Pogovor i kronologiju. Uredio: Valter Lisica.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –