Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lou Andreas-Salome

Moj život

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Ivan Ott
  • 11/2015.
  • 240 str., meki uvez
  • ISBN 9789533200934
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Lou Andreas-Salomé bila je na prijelazu u 20. stoljeće prototip "neovisnoga ženskog uma": hrabra, samosvojna, čudesna osobnost koja je inspirirala brojne vrhunske intelektualce i umjetnike, ali i općenito ljude željne novih duhovnih spoznaja. Ime joj se danas ne veže toliko uz njezin opširan književno-publicistički opus – poeziju, pripovijetke, romane, eseje i članke – koliko uz fizičke i duhovne veze s brojnim međašima duha 20. stoljeća, velikanima kao što su: Friedrich Nietzsche (odbila je njegovu bračnu ponudu), Rainer Maria Rilke (bili su u višegodišnjoj vezi), Sigmund Freud (pohađala je njegove seminare, dopisivali su se godinama)...

Sjećanja na druženja s njima, s Tolstojem, Schnitzlerom, Hamsunom, Wagnerom, Adlerom, Réeom, brak s Andreasom, djetinjstvo u Rusiji... i cijeli svoj život prebogat uspomenama, osjećajima i duhovno-intelektualnim otkrićima sažela je u intrigantno i iznimno zanimljivo štivo naslovljeno "Moj život".

Tekst života ove intelektualne femme fatale uravnotežena je zbirka esejističkih i teorijskih razmatranja, kao i živopisnih životopisnih reminiscencija. Lou Andreas-Salomé bila je svojevoljna, »više nego emancipirana«, živjela je i pisala po svojim pravilima, pa tako i u "Mom životu" ne ispisuje svoj život kao golu kronologiju, nego o njemu piše otvoreno, ali odmjereno i sadržajno. Njezin život bio je, ustvari, njezina najveća umjetnost, a ova je knjiga tome najbolja potvrda.

Uz dosad objavljene životne zapise Gertrude Stein, Dalija, Chagalla, Kafke, Hamsuna i drugih velikana, "Moj život" Lou Andreas-Salomé još je jedna knjiga u nizu vrijednih autobiografskih naslova Šarenog dućana, izdavača i romansirane verzije dijela ovdje opisanih događanja: Kad je Nietzsche plakao, Irvina D. Yaloma.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –