Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Martin Jakšić

Rječnik govora slavonskih, baranjskih i srijemskih

  • Nakladnik: Naklada Dominović
  • 11/2015.
  • 1050 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789537954079
  • Cijena: 499.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

"Rječnik govora slavonskih, baranjskih i srijemskih" Martina Jakšića (r. 1931.) jedinstveno je djelo kad je riječ o slavonskome dijalektu i njegovim poddijalektima. Za razliku od svih drugih dosad objavljenih rječnika, a i onih rukopisnih, koji u najboljem slučaju više ili manje iscrpno popisuju riječi pojedinih lokalnih govora, Jakšićev "Rječnik" obuhvaća sav slavonski, baranjski i srijemski prostor, a dijelom i podravski. Pritom su uključeni ne samo staroštokavski govori sa svim njihovim inačicama (ikavski, ekavski, ikavsko-jekavski, ikavski-ekavski; štakavski, šćakavski) nego i novoštokavski (jekavski), a isto tako ne samo seoski nego i gradski.

Dakako, dominira rječničko blago upravo iz govora koje možemo označiti kao staroštokavsko-seoski. Sve u svemu "Rječnik" obuhvaća oko 80 000 natuknica i preko 360 000 riječi (što na lijevoj, što na desnoj - objasnidbenoj - strani leksikografskoga članka). Djelo takva obuhvata nije poznato u sveukupnoj hrvatskoj dijalektnoj leksikografiji.

Leksičko se bogatstvo očituje u pokrivenosti svih životnih i iskustvenih područja kojima je definiran svijet slavonskih žitelja – od poslova, alata, odjeće, jela, običaja, rodbinskih odnosa i nadimaka preko blagdana, zabave, arhitekture, liječenja i cvjećarstva do sustava vrijednosti i narodne mudrosti.

Martin Jakšić, rođen u Starim Mikanovcima 1. ožujka 1931. Pučku školu završio je u rodnom mjestu, a kasniju naobrazbu stekao u Zagrebu, Vinkovcima i Osijeku. Radio je u sarajevskim i zagrebačkim bolnicama. U zvanju višeg medicinskog tehničara umirovljen je 1990. godine.

Zanimanjem leksikograf, aforističar, humorističar, bavi se hrvatskim jezikom i slavonskim dijalektom.


Djela: "Naše riči" (1997.), "Divanimo po slavonski" (2003.), "Raboš" (2008.), "Srčika" (2009.), "Partaje i parbe" (2010.), "Slavonice dijalektološke i frazeološke" (2014.)

Osnivač Zavičajnoga kluba Mikanovčana u Zagrebu "Oraj".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –