Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ljiljana Jelaska

Cimbuli-cumbuli

  • Nakladnik: Studio TiM
  • Ilustracije: Iva Dukić
  • 07/2016.
  • 86 str., meki uvez
  • ISBN 9789537780524
  • Cijena: 9.29 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Vještica Dobra, pauk Dobroslav, puž Brzimir, žaba Marta, gušter Gujo i dječak Jan glavni su likovi ove male-velike avanture.

Vještica Dobra bila je protjerana iz vještičjeg svijeta jer je bila – dobra. Od tada živi u šumi i pomaže životinjama u nevolji. Tako je jednog dana srela pauka Dobroslava kojem je bila ozlijeđena noga. Uz Brzimirovu pomoć, koji joj je ustupio tri kapi znoja, pripremila je svoj čarobni Cimbuli-cumbuli napitak i izliječila mu nožicu.

Vesela družina kreće na put, u potrazi za mjestom gdje bi Dobroslav mogao na miru plesti svoje mreže. Putem sreću žabu Martu koja želi imati predivan glas, a ne nepodnošljivi kreket od kojeg bježe sve ptice. I dok si rekao Cimbuli, Dobra joj je ispunila želju. Na svom putu upoznali su i guštera Guju koji je ostao bez repa, a približava se natjecanje u najljepšim gušterskim repovima. I premda se životinje boje ljudi, u svojoj avanturi susreću dječaka Jana i njegove roditelje koji ih ugoste u svojoj vikendici i nekima od njih pruže novi dom.

Opet zahvaljujući Dobri i njezinom čarobnom napitku, Guji je narastao novi rep. Osvojio bi on i prvo mjesto da nije upoznao zanosnu guštericu i prepustio joj pobjedu. Mala se družina na kraju ipak rastaje jer Gujo je, sretan i zaljubljen, krenuo za svojom guštericom, Dobroslav je našao novi dom, Marta se vraća u svoju baru, a Dobra i Brzimir natrag u šumu. Ali, naravno, uz obećanje da će se opet vidjeti… u skoro vrijeme.


Život na Zemlji je poput lanca povezanog brojnim karikama. Svaka od tih karika predstavlja jednu živuću vrstu na planetu: biljnu, životinjsku ili pak ljudsku vrstu. Ako se dogodi da samo jedna od tih karika pukne, ako nestane samo jedna živuća vrsta, život ljudi na Zemlji bit će doveden u opasnost.

Ova slikopriča najmlađim čitateljima donosi poruke o važnosti ekološke osviještenosti i održivog razvitka.

Upotpunjena je ilustracijama Ive Dukić



Iva Dukić
 rođena je 1989. godine u Rijeci. Nakon završene Građevinske tehničke škole upisuje Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo. Tijekom studija bavi se fotografijom, scenografijom i animacijom. Diplomirala je 2015. godine radom na temu dječje ilustracije i stekla zvanje magistra primijenjene umjetnosti.

Nakon sudjelovanja na Maliku, festivalu mitova i legendi 2012. godine u izradi scenografije, gdje je radila na ilustriranju likova iz priča i legendi, počela se zanimati za mitologiju Istre i Primorja i to je u budućnosti imalo veliki utjecaj u njezinom umjetničkom izražavanju.

Nastavila je sa slikanjem i ilustriranjem mističnih bića iz priča, legendi i mašte u svom neobičnom bajkovitom svijetu i sudjelovala na raznim događanjima i skupnim izložbama.

Uključila se u projekt USSUD-a (Unapređenje studentskog standarda u domeni kulture) te je sudjelovala u ilustriranju slikovnice za djecu i odrasle o riječkoj industrijskoj baštini Ljušture pričaju. Ilustrirala je knjigu "Putovanje u snovima, pjesmice i priče za djecu veliku i malu" autorice Nelke Kralj. Također, bavi se i mozaikom i jedan rad izveden u javnom prostoru nalazi se u restoranu Kampus u Rijeci.

Ljiljana Jelaska rođena je 1964. godine u Bačkoj gdje se i školovala. Pisanjem se počinje baviti još u osnovnoj školi. Većinom su to bile pjesmice primjerene njezinim tadašnjim godinama, a koje su redovito objavljivane u školskim novinama.

Prva ozbiljnija nagrada došla je kada je bila u drugom razredu srednje škole. Osvojila je drugo mjesto na tadašnjem republičkom natjecanju pjesnika srednjoškolaca.

Do sada je objavila zbirku poezije za djecu, "Vesele boje, tvoje i moje", za koju je osvojila književnu nagradu Albatros (2013.). Sljedeće godine uslijedio je teen roman "Leti, leti". Godine 2015., zajedno s mladom dizajnericom Katarinom Fabijanić, objavila je slikopriču "Anatomija".

Objavljuje na portalima namijenjenima djeci. Uz poeziju, piše kratke priče i igrokaze za djecu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –