Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Evie Wyld

Sve ptice pjevaju

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Ana Gotovac
  • 12/2016.
  • 228 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533039763
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Jake Whyte živi sama na sumornom, gotovo pustom otoku u blizini britanske obale. Uzgajivačici ovaca s muškim imenom Jake jedino društvo na otoku je njezin pas, kojeg ona i zove jednostavno Pas. Nevolje nastupe kada netko – ili nešto – počinje ubijati Jakeine ovce. Isprva Jake posumnja na lokalne tinejdžere ili na divlje životinje, no uskoro postaje jasno da je to stvorenje – stvarno ili izmišljeno – znatno tajanstvenije.

Jakeina napeta priča odvija se kroz dvostruku naraciju. Dok se događaji u njezinom životu na otoku odvijaju kronološki, epizode iz njezinog prijašnjeg života prikazuju se u flash-backovima, otkrivajući zlokobne i prijeteće detalje iz njezine prošlosti. To uključuje i vrijeme koje je provela strižući ovce u zapadnoj Australiji, mučan preokret sudbine koji je natjera da se bavi prostitucijom i traumatična iskustva koja su temeljni uzrok Jakeine trajne iskorijenjenosti i izolacije. Jake je istodobno proganjana prošlošću i suočena s neprestanom borbom sa sadašnjošću pa intenzitet i napetost u romanu rastu prijeteći da će se to dvoje sudariti.

Za roman "Sve ptice pjevaju" objavljen 2013. autorica je nagrađena brojnim književnim nagradama – između ostalog i nagradom Encore Award 2013. te nagradama Jerwood Fiction Uncovered Prize, Miles Franklin Award i Nagradom EU za književnost 2014.

Iz kritike:

Uznemirujuće, prekrasno, užasavajuće i dirljivo – sve to u podjednakoj mjeri. Nisam već dugo pročitao nešto tako snažno i originalno. Izvanredno važna knjiga. - Anthony Cummins, Literary Review

Duboko uznemirujući, napeti egzistencijalistički triler. Wyld majstorski gradi atmosferu sveprisutne prijetnje, ona je ekspert u zamagljivanju granica između zamišljenog i stvarnog užasa i u dočaravanju moralnog ambigviteta. No zapravo je vrsnoća njezine lirične proze ono što ostavlja bez daha. - The Guardian

Stil Evie Wyld je precizan, žestok i poetičan pa nije čudno da je autorica svojom prozom osvojila književne kritičare jednako kao i publiku. Riječ je o iznijansiranom istraživanju ljudske patnje i žilavosti koje proizlazi iz nečeg dubokog, uznemirujućeg, gotovo nastranog. Posve zaslužene pohvale jednom nesvakidašnjem literarnom talentu. - The Sunday Times

Nije teško shvatiti zašto je Wyld toliko slavljena i hvaljena. Sve ptice pjevaju briljantan je roman, knjiga koja eksplodira u čitateljevu mozgu poput mračnog vatrometa i koju odmah nakon čitanja poželite ponovno uzeti u ruke. Unatoč mračnoj atmosferi, proplamsaji humora, dobrote i humanosti iskupljuju gotovo svaki lik u ovom romanu. - The Financial Times

Evie Wyld rođena je 1980. godine u Londonu, a odrasla je u Australiji i Engleskoj. Njezin prvi roman "After the Fire, A Still Small Voice" osvojio je nagrade John Llewellyn Rhys i Betty Trask. Godine 2011. Wyld se našla na popisu najboljih novijih britanskih romanopisaca „Best New British Novelists“ po izboru književnog magazina Culture Show, a također i u užem izboru za nagrade „Orange Prize for New Writers“, „Commonwealth Writers’ Prize“ i „International IMPAC Dublin Literary Award“. Godine 2013. našla se na popisu najboljih mladih britanskih romanopisaca („Best of Young British Novelists“) po izboru uglednog književnog časopisa Granta.

Drugi roman Evie Wyld, "All the Birds, Singing", ušao je 2014. godine u širi izbor za nagradu „Stella Prize“ i „Baileys Women’s Prize for Fiction“ i u uži izbor za nagradu „Costa Novel Prize“ i „James Tait Black Memorial Prize“. Godine 2013. roman je nagrađen nagradom „Encore Award“ i „Jerwood Fiction Uncovered Prize“, a 2014. nagradom „Miles Franklin Award“ i Nagradom EU za književnost.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –