Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Riszard Kapuściński

Car

  • Nakladnik: AGM
  • Prijevod: Mladen Martić
  • 11/2016.
  • 138 str., meki uvez
  • ISBN 9789531744768
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Car" je možda najbolje djelo ovog velikana svjetskog novinarstva u kojemu novinska reportaža prerasta u pronicljivu esejistiku pa i vrhunsku književnu fikciju. Kapuściński u "Caru" opisuje trenutke u kojima vojska 1974.godine svrgava karizmatičnoga cara Hailea Selasiea (1892-1975) i rekonstruira dvor etiopskoga negusa kao metaforu svakog totalitarističkog sustava. Autor intervjuira niz dvorjana i njihova svjedočenja, prepuna naoko nevažnih detalja koji se sklapaju u sliku srušenoga režima, sliku koja razotkriva njegov zločinački karakter.

Istodobno, "Car" je i mudra analiza svakoga despotizma, pa i poljskoga iz razdoblja Edwarda Giereka, koje neki danas ironično nazivaju la belle epoque socijalizma. Tema je na poseban način zanimljiva i mladeži zbog planetarne raširenosti rastafarijanskog pokreta, osebujne mješavine judaizma, kršćanstva i narodne predaje, koji prepoznaje Etiopiju kao kolijevku čovječanstva, a Hailea Selasia drži božanskim simbolom.

Ryszard Kapuściński (Pinsk,1932. – Varšava, 2007.), poslije Nobelovke W. Szymborske najprevođeniji suvremeni poljski autor, pjesnik, prozaik i novinar. Za života je objavio 19 knjiga. U pedesetak godina novinarstva posebice je pratio zbivanja u Africi, Južnoj Americi i Aziji te najavio svjetsku globalizaciju, multipolarnost i nadolazak novih gospodarskih sila. Godine 2000. proglašen je za novinara XX. stoljeća. Odlikuju ga blistav stil, naoko jednostavna, a zapravo vrlo složena narativna tehnika, te sjajno psihološko portretiranje sugovornika. Najpoznatije knjige: "Car" (AGM, 2016)., "Šah", "Imperij" (raspad Sovjetskoga Saveza), "Lapidarij" te "Putovanja s Herodotom" (AGM, 2011).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –