Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Berislav Majhut Štefka Batinić

Hrvatska slikovnica do 1945.

  • Nakladnik: Hrvatski školski muzej
  • Nakladnik: Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • 09/2017.
  • 443 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537262198
  • Cijena: 26.54 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Od prve slikovnice na hrvatskome jeziku, "Male obrazne Biblije" iz 1854., slikovnica se brzo razvijala oko obje svoje osi, i vizualne i tekstne, sve dok na kraju nije postala toliko popularna i važna vrsta dječje književnosti da je svoj utjecaj raširila i daleko preko svojih granica, na udžbenike, primjerice prve računice i početnice, ili pak na političke i promidžbene slikovnice namijenjene odraslima.

Osim što prati gusti tijek razvoja slikovnice s često začuđujućim  obratima, knjiga se bavi i širim kontekstom ilustrirane dječje knjige sve do stripa ili fotografije. Tako istražuje hrvatske ilustratorice, inozemne ilustratore koji su djelovali u Hrvatskoj, djecu ilustratore, prve hrvatske dječje enciklopedije i mnoge druge skrivene ili zanemarene susrete teksta i slike u dječjim knjigama. Pritom se dječja književnost otkriva kao bogato nalazište vrijednosti koje su društva pohranjivala u dječje knjige vjerujući da, čineći to, osiguravaju svoju budućnost.

Bogato ilustrirana monografija "Hrvatska slikovnica do 1945." rezultat je dugogodišnjega bavljenja autorâ povijesnim razvojem slikovnica u Hrvatskoj – od stvaranja istraživačkoga korpusa koji obuhvaća više od 500 registriranih slikovnica do rekonstrukcije njihova razvoja i analize s različitih aspekata. Knjiga ima 11 poglavlja, bibliografiju hrvatskih slikovnica do 1945., popise autora tekstova i slika u slikovnicama, popis više od 300 ilustracija u knjizi, imensko kazalo te sažetak na engleskome jeziku.

„Knjiga Hrvatska slikovnica do 1945., autora Berislava Majhuta i Štefke Batinić, predstavlja sintezu dosadašnjih znanstvenih spoznaja ovih autora iz istraživanog područja te donosi nove znanstvene spoznaje pomičući granice periodizacije u dosadašnjim pregledima povijesti hrvatske slikovnice. Knjiga će zasigurno biti korisna studentima i nastavnicima visokoškolskih ustanova iz područja odgoja i obrazovanja djece i mladih. Knjiga će također biti dragocjen izvor spoznaja i putokaz u daljnjim istraživanjima znanstvenicima – istraživačima hrvatske dječje književnosti, posebice slikovnice, ali i široj javnosti pri upoznavanju hrvatske slikovnice kao umjetničkog i kulturološkog fenomena.“ - Maja Verdonik

Berislav Majhut rođen je 1956. u Zagrebu. Na Filozofskome fakultetu u Zagrebu diplomirao je komparativnu književnost i filozofiju 1980. Nakon diplome radio je različite poslove, pa je između ostaloga sastavljao pitanja za televizijske kvizove, crtao arheološke predmete, a bavio se i nakladništvom te prodajom dječjih slikovnica.

Akademsku godinu 1981./1982. proveo je na stipendiji na El Colegio de Mexico, Ciudad de Mexico, D.F., gdje je istraživao narativni prostor u pripovijetkama suvremenoga meksičkoga pisca Juana Josea Arreole.

Od 1984. do 1993. bio je voditelj dnevnoga programa na HTV-u. Šest mjeseci 1990./1991. radio je u Ministarstvu informiranja u Odjelu za praćenje stranih medija kao prevoditelj s engleskoga i španjolskoga.

Zbirku pripovijedaka "O nekim teškoćama koje nastaju prilikom olakšanja" objavio je 1993.

Od 1993. do 1997. radio je kao kustos u Hrvatskome školskome muzeju. Od 1997. predaje kolegije vezane uz dječju književnost i medijsku kulturu na Odsjeku u Petrinji Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Dobio je prvu nagradu Nakladničke kuće "Faust Vrančić" za najbolji rukopis romana te godine. 2001. objavio je roman "'Neusporediva' protiv slučajne sličnosti". Objavio je književnopovijesnu studiju "Pustolov siroče i dječja družba: povijest hrvatskog dječjeg romana do 1945."

Predsjednik je Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –