Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mirna Šitum

Dermatovenerologija

  • Nakladnik: Medicinska naklada
  • 12/2017.
  • 472 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531768221
  • Cijena: 58.53 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Dermatovenerologija", sveučilišni udžbenik-atlas autorice Mirne Šitum i suradnika, primjerenoga je opsega i suvremenoga pristupa dijagnostici i terapiji u dermatovenerologiji, s posebnim osvrtom na bolesti kože s promjenama na oralnoj sluznici, patološkim stanjima u dentalnoj medicini, koja mogu imati posljedice na zdravlje kože te oralno-dermatoloških sindroma, koji su ekskluzivan dio ovog udžbenika. Ovaj udžbenik je ujedno i atlas jer je bogato opremljen originalnim crtežima i jedinstvenom fotodokumentacijom, desetljećima marljivo prikupljanom, koja prožima tekstove i koja će olakšati učenje dermatovenerologije kao diferencijalnodijagnostički iznimno zahtjevne grane medicine. 

U udžbeniku se uči i njeguje cjelovit, holistički pristup bolesniku u svim njegovim tjelesnim i psihološkim, odnosno psihodermatološkim dimenzijama. 

Potpuno razgraničenje što je od znanja iz dermatovenerologije potrebno budućim liječnicima, a što liječnicima dentalne medicine, nije moguće i nije potrebno jer je područje na kojem se dentalna medicina i dermatovenerologija križaju značajno, pa je pisanje o obje grane medicine u istoj knjizi smjelo i lako. 

Knjiga je odraz prikupljenih znanja iz najaktualnijih izvora svjetske literature, ona je i odraz znanja pojedinačnih autora poglavlja proizašlih iz bogatog iskustva u radu sa studentima i pacijentima, ali i njihova naukovanja na temeljima duge tradicije dermatovenerološke zagrebačke škole koja vuče duboke korijene u velikoj srednjoeuropskoj dermatološkoj tradiciji.

Premda ovaj udžbenik-atlas obrađuje glavninu entiteta koji se nalaze u svim poznatim dermatološkim udžbenicima, urednica si je uzela slobodu čitateljima ponuditi nešto drukčiji sadržajni koncept koji je proizašao iz njezinog zrelog osobnog promišljanja struke.

 

**

Kao dugogodišnja nastavnica i profesorica dermatovenerologije smatrala sam dužnošću da svojim studentima omogućim učenje iz udžbenika-atlasa koji će biti primjerenog opsega i suvremenog pristupa dijagnostici i terapiji u dermatovenerologiji s posebnim osvrtom na: bolesti kože s promjenama na ustima i oralnoj sluznici, patološkim stanjima u dentalnoj medicini koja mogu imati posljedice na zdravlje kože, promjene na koži lica i vrata koje su liječnicima dentalne medicine uočljive u radu s njihovim bolesnicima i na posve specifične oralno-dermatološke sindrome koji su ekskluzivan dio ovog dermatovenerološkog udžbenika. 

Ovaj udžbenik-atlas je bogato opremljen originalnim crtežima i jedinstvenom, desetljećima marljivo prikupljanom, originalnom fotodokumentacijom koja prožima tekstove i koja će olakšati učenje ove često diferencijalno-dijagnostički iznimno zahtjevne grane medicine koja se interdisciplinarno prožima s većinom medicinskih znanosti i struka. No težište knjige nije samo na dermatovenerologiji kao znanosti nego se kroz nju uči i njeguje cjelovit pristup bolesniku u njegovim tjelesnim i psihološkim, odnosno psihodermatološkim dimenzijama.

Pri oblikovanju tako zamišljene knjige promišljala sam na studente medicine, ali i na studente dentalne medicine koji do sada nisu imali prikladan udžbenik iz dermatovenerologije, već su bili preopterećeni specifičnim dermatovenerološkim gradivom, koje im, za opću pa čak i za stomatološku praksu nije prijeko potrebno. Također, iz postojećih udžbenika nisu stjecali za liječnika dentalne medicine važna i korisna znanja. Uz navedene specifičnosti pristupa usmjerene na studente dentalne medicine, nastojala sam ne zanemariti i ostali dio dermatovenerologije jer ne smijemo zaboraviti da i liječnici dentalne medicine moraju promatrati bolesnika kao cjelinu. 

Naravno, potpuno razgraničenje što je od znanja iz dermatovenerologije potrebno budućim liječnicima, a što liječnicima dentalne medicine, nije moguće i nije potrebno. Naime, područje na kojem se  dentalna medicina i dermatovenerologija križaju je značajno pa je pisanje o obje grane medicine u istoj knjizi lako, iako se to na prvi pogled čini smjelim. Izrazit primjer za to su spolno prenosive bolesti koje su integralni i neodvojiv dio dermatovenerologije, a s druge strane se u modernim vremenima sve češće dijagnosticiraju i na oralnim sluznicama.


Ova knjiga je odraz prikupljenih znanja iz najaktualnijih svjetske literature, ona je i odraz znanja pojedinačnih autora poglavlja proizašlih iz bogatih iskustava u radu sa studentima i pacijentima, ali i njihovog naukovanja na temeljima iznimne tradicije dermatovenerološke zagrebačke škole koja vuče duboke korijene u velikoj srednjeeuropskoj dermatološkoj tradiciji. Premda ovaj udžbenik obrađuje glavninu entiteta koji se nalaze u svim poznatim dermatološkim udžbenicima, kao urednica sam uzela slobodu čitateljima ponuditi nešto drugačiji sadržajni koncept koji je proizašao iz mog osobnog promišljanja struke.

Tematska područja u udžbeniku obrađivale su članice Katedre za dermatovenerologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pročelnica Katedre za dermatovenerologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, specijalisti dermatologije i venerologije iz Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre Milosrdnice i kolege koji su svoja stručna i znanstvena napredovanja stekli pod mojim osobnim mentorstvom, a koji su nastavili raditi u drugim dermatološkim ustanovama u Republici Hrvatskoj i izvan nje.

Da naše grane medicinske znanosti, dermatovenerologija i dentalna medicina, imaju temelje u prapovijesti i da je naš ovovjekovni doprinos samo mali dio povijesti medicine, svjedoči i činjenica da se među autore u našem udžbeniku svrstao i izniman povjesničar medicine čije poglavlje u studentima gradi istinske mlade intelektualce širokih obzora. A da jasno svjedočimo i poručujemo da je naš, ne samo interdisciplinarni pristup, već i holistički pristup bolesniku najvrjedniji dio ovog udžbenika, svjedoči i uključenost autorice koja je prvi klinički psiholog na području psihodermatologije u našoj Domovini.

Na meni je kao urednici bio vrlo častan, ali i ne posve lak zadatak bilo ujednačavanje opsega, oblika i stila pisanja u čemu sam, nadam se, u najvećem dijelu uspjela. 

Nadam se da će uz pomoć ovog udžbenika-atlasa naši studenti s lakoćom usvajati potrebna znanja i vještine, da će im zorne ilustracije i važni pojmovi iz dermatovenerologije ostati trajno u sjećanju, ali i da će se kroz cjeloživotno obrazovanje uvijek s radošću vraćati na knjigu koja će im poslužiti kao odličan priručnik repetitorij.

Mirna Šitum

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –