Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Damir De Zan

Orošeno zrcalo

  • Nakladnik: Medicinska naklada
  • Fotografije: Marina De Zan
  • 07/2017.
  • 76 str., meki uvez
  • ISBN 9789531767934
  • Cijena: 11.15 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ovo je sedma zajednička, od ukupno jedanaest De Zanovih knjiga. Kao i prethodne zbirke poezije, i "Orošeno zrcalo" odiše ljepotom sjaja boja i estetikom izričaja, kako poetskog, tako i likovnog, fotografijskog miljea. Primarijus Damir De Zan, magistar znanosti pedopsihijatrije i psihoterapije, znanstvenik i književnik, realizirao je i materijalizirao knjigu i ovaj put svojim specifičnim kvalitetnim izrazom na vrhunskoj razini.

Dr. Marina De Zan, liječnica je obiteljske medicine, višekratno educirana u raznim psihoterapijskim tehnikama i metodama, i ovaj je put iskazala svoje fotografsko umijeće u izboru motiva, kadriranja i obrade fotografija, ostajući vjerna svom izabranom pravcu - minimalizmu, recentno najaktualnijem u modernim kretanjima.

Lirski subjekt Damira De Zana ne samo što ne zaostaje za ranijom poetskom izvrsnošću, nego, dapače, iskazuje progresivnu maturaciju. Što više piše, to su mu sve bolji stihovi. Svesrdno se dao i haikuu, kojima daje naslove i drži se striktno kautele 5-7-5 slogova u tri stiha (ukupno 17). Njegov haiku ima i sve druge lege artis karakteristike ove drevne japanske pjesničke forme: preciznost, konciznost, doživljajnost kairoskog trenutka sreče i uhvatljivosti, smisao za percepciju i apercepciju detalja u danoj mu prirodi, godišnjim dobima (japanski: kigo).

Zbirka je naslovljena po jednoj od 50 pjesama (uključujući 24 haikua).

Trideset sedam Marininih fotografija, predivnih u kolor-tehnici, nije tek puka ilustrativnost nego izravno korespondira ugođaju i tematici pojedinim posvećenim pjesmama. Lirski subjekt dolazi do ekspresija profinjenim preživljavanjem i transpozicijom svog intrinzičnog iskustva, ponekad autobiografskih obilježja intimističke vokacije, dedikacije Marini i erotično-estetske provokacije.

Riječ je, uglavnom, o ljubavnom pjesništvu u ovoj knjizi, kao uostalom i u ranije objavljenim zbirkama. Pjesme su formalno, kao i naslovi, obilježene kratkoćom stiha, ali ne i kratkoćom daha.

(iz pogovora dr.sc. Ljubomira Radovančevića)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –