Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Petra Kapović Vidmar Mauro Lacovich

7 putovanja : Terapeutske priče za djecu

  • Nakladnik: Naklada Uliks
  • 11/2017.
  • 80 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538129100
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Terapeutske priče pobuđuju znatiželju, povezuju ljude sa zajedničkim ovozemaljskim iskustvima, bliske su nam jer predočuju univerzalne ljudske emocije i potrebe kao što je potreba za ljubavlju, prihvaćanjem i uvažavanjem. Putem indirektnih uputa usvajaju se obrasci ponašanja koji su oslikani u terapeutskoj priči. Čitatelj prolazi kroz čudesan proces interkomunikacije, ponire u tajnovite dijelove nesvjesnog sebe u kojoj postojeće iskustvo autentične dijaloške pozicije obogaćuje s pozitivnom identifikacijom iskustva stečenog kroz priču. Simbolikom i metaforama problemske situacije protagonista i razrješenja terapeutske priče on identificira vlatite potrebe i osjećaje, prepoznaje ih te u slobodi odabire nove modalitete razmišljanja i ponašanja ili zadržava stare, obogaćene novim znanjima.

Novostvoreni svijet autorskog dvojca pun je nebeskih ogledala i i podmorskih tajni, letećih kućica spoznaje, oživljenih Metlica i suosjećajnog Mjeseca, slonova koji skaću po trampolinu sve do Duge i nazad, mostova koji povezuju onostrano sa realitetom slikovitih doživljaja egzotičnih stanovnika u simboličkoj vizuri prirode. Njihove priče pomažu i liječe, namijenjene su odraslima i djeci, svim pedagoškim djelatnicima i roditeljima koji su spremni istražiti sveobuhvatno djelovanje priče kao pedagoškog alata. (Iz predgovora, Ana Barišić)

Kako čitati ove priče i kako se koristiti ovom knjigom?

Slušajući ili čitajući ove priče, svatko će pronaći nešto za sebe, odgovor na pitanje ili rješenje problema, a to ovisi samo o njemu i nikome drugome. Slušateljev će se doživljaj razlikovati od čitateljeva, i upravo je to najveća vrijednost svake priče.

Roditelji, odgojitelji, učitelji, bake i djedovi… uvažite djetetov doživljaj priče i držite se onoga što je dijete razumjelo, onoga što je vašem slušatelju zanimljivo, i tada poslušajte hoće li izreći ili pokazati što je čulo ili osjetilo. Svoja razumijevanja, intepretacije i poruke priče zadržite za sebe, a djetetove poslušajte, jer svako će dijete u pričama prepoznati ono što mu je važno i to povezati sa svojim problemom ili situacijom upravo na onaj način koji mu najviše odgovara.

Razgovarajte s djetetom o onome što ono želi te stvarajte s njim alternativne završetke ili nastavke te iste priče, rabeći iste likove kao i one koje dijete samo nadoda. Pozovite dijete da crta priču ili ono što je naučilo iz priče, da crta ono što osjeća ili isto to oblikuje u glini ili plastelinu. Dopustite mu da se oslobodi, a da pritom ne dajete značenja ni intepretacije procesa koji se događa. Često se problemi u potpunosti riješe metaforama, bez svjesnog analiziranja.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –