Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Hrvoje Pintarić

Elektrokardiografske metode u svakodnevnoj praksi

  • Nakladnik: Medicinska naklada
  • 03/2018.
  • 172 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531768146
  • Cijena: 22.30 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ideja o tiskanju sveučilišnog udžbenika "Elektrokardiografske metode u svakodnevnoj praksi" Hrvoja Pintarića i suradnika proizašla je iz potreba studenata stomatološkog i medicinskog fakulteta te studenata zdravstvenih veleučilišta, kojima je za praćenje predmeta dodiplomske i poslijediplomske nastave te savladavanje određenih vještina bilo potrebno praktično štivo o EKG metodama s primjerima iz svakodnevne prakse.

Udžbenik je također namijenjen liječnicima hitne i obiteljske medicine, ali i drugih specijalnosti, koji moraju u kratkom vremenu prepoznati vitalno ugroženog bolesnika i što je brže moguće započeti zbrinjavanje i liječenje.

 

**

U izradi ovog udžbenika korištena su praktična znanja svakog pojedinog autora, njihova razmišljanja i načela terapijskog liječenja, prvenstveno temeljena na "pričama iz života". Brojni primjeri elektrokardiograma izabrani su iz vlastite prakse, a olakšavaju čitateljima razumijevanje pojedinih poremećaja. Zahvaljujemo svim suradnicima na svesrdnoj podršci i predanom radu, a čitateljima želimo da stečena znanja čim prije primjene u praksi!

1903. godine nizozemski liječnik i fiziolog dr. Willem Einthoven, koristeći žičani galvanometar izumio je prvi praktični elektrokardiograf. Nobelovu nagradu za to epohalno otkriće iz područja fiziologije ili medicine dobio je 1924. godine.

1921. godine liječnici Internog odjela Opće javne bolnice milosrdnih sestara u Zagrebu pišu zamolbu Ravnateljstvu bolnice da im se dodijeli EKG-ski aparat obrazlažući potrebu činjenicom da se "veliki dio bolesti srca i krvosudnoga sustava, naročito funkcionalne srčane smetnje ne dadu bez elektrokardiografa uopće dijagnosticirati" te zaključuju: "S tim bi ova bolnica dobila kompletno uređenu stanicu za istraživanje srca, a naučni bi se dio odjela bitno digao".

Ovaj sveučilišni udžbenik posvećujem svojim učiteljima i svim vizionarima koji su svoj stručni i znanstveni  segment života ugradili u unaprijeđenje izvrsnosti KBC Sestara milosrdnica. 

Hrvoje Pintarić

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –