Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Miroslav Cmuk

Zvučna čitanka

  • Nakladnik: Matica hrvatska Bizovac
  • 03/2018.
  • 216 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537746346
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Na internetskim portalima mogu se pronaći zanimljivi i informativni tekstovi, no problem je u tome što njih često zaguše novi, aktualni tekstovi. Unatoč svojoj vrijednosti, mnoga vrijedna ostvarenja lako budu prepuštena zaboravu, a na njih nalete samo uporniji čitatelji. Kroz 52 subote na portalu Magazin Gradske knjižnice Rijeka, koji se može pohvaliti iznimnom produktivnošću svojih suradnika, objavljeno je 52 književno-glazbenih tekstova Miroslava Cmuka (1983.) pod naslovom "Zvučna čitanka".

Da se tekstovi objavljeni na portalu ne bi zametnuli, objavljeni su u formi knjige. "Zvučna čitanka" ovim je izdanjem dobila novu vidljivost, postala dostupnija tradicionalnim čitateljima koji preferiraju papirnatu knjigu ili nemaju naviku posjećivanja portala. Kolumnom "Zvučna čitanka" autor je ujedinio znanje o knjigama i svijetu glazbe, spominjući ujedno brojne filmske primjere i stripove.

Brojni dijelovi "Zvučne čitanke" mogu poslužiti kao uvod u različite glazbene pravce, a ujedno se opisuje život i djelo književnika koji su djelovali na razmišljanja autora. Nije da Cmuk samo opisuje koje su posebnosti pojedinih glazbenika/književnika i nabraja predstavnike pojedinih područja, već ujedno iznosi vlastita stajališta o određenim kulturološkim fenomenima. Primjerice, objašnjava koje su prednosti življenja na periferiji kada je stvaralaštvo u pitanju, nastoji ukazati na stereotipe koji su rezultat slušateljske isključivosti ili ideoloških podjela, navodi albume koji su ga obilježili u formativnim godinama i koncerte koji su mu ostali u trajnom sjećanju, navodi vrsne umjetnike koji iza sebe nisu ostavili potomstvo te umjetnike koji su iz nekog razloga prije vremena prekinuli karijeru.

 

"Cmuk uporno stvara zalihu vlastite erudicije koju nesebično dijeli bez obzira je li riječ o glazbi, filmu ili stripu. On je enciklopedijski tip koji ne pripada autorima koji su na pozornici u bendu kao pjevači i gitaristi i privlače na sebe svjetla reflektora, ali je onaj koji sve gleda iz prvog reda raširenih očiju prepunih dojmova i emocija… Zbog takvih se sve i radi, zar ne? Zato je 'Zvučna čitanka' knjiga koju ćemo čuvati na našim policama, nećemo ju čitati u dahu, ali u nju ćemo rado zaviriti u onim trenucima traženja pravca."

Kristian Benić, urednik portala Magazin GKR


* U financiranju knjige sudjelovao je Grad Varaždin.

Miroslav Cmuk (Varaždin, 1983.), profesor hrvatskoga jezika i književnosti, diplomirani knjižničar. Tekstove o književnosti, glazbi, filmovima i stripovima pisao je za časopise (Tema, Hrvatski filmski ljetopis, Kvadrat, Zarez, Brickzine...) i portale (stripovi.com, Magazin Gradske knjižnice Rijeka...).

Do sada je objavio sljedeće knjige: "Stripizam", "Zvučna čitanka", "Lektirizam", "Zagorland", "Knjiški vampir", "Ljubav na drugi pogled", "Strašni Piki i strašljivi Riki", "Zimogrozni zrikavac Zrinko" te "Oton Smoton".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –