Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sanja Knežević

Tema TMB : Odabrane studije, članci i eseji o umjetničkom stvaralaštvu Tomislava Marijana Bilosnića

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 04/2018.
  • 247 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533551746
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Tema TMB" predstavlja spoj vrsne esejistike, pojedinih književnoznanstvenih uvida i razvidne strukture koja opusu Tomislava Marijana Bilosnića prilazi na razini cjeline nastojeći odgonetnuti njegove razvojne putanje i sustvarajuće silnice među raznorodnim diskurzivnim poljima.

Ono što plijeni pažnju Kneževićkin je esejistički stil koji ne prelazi u puke impresionističke pasaže, već zadržava poetičku ravnotežu književnoznanstvenog uvida i njegove posvemašnje književnoumjetničke obrade koja je svoje mjesto pronašla i u knjizi Mediteranski tekst hrvatskog pjesništva. Ne odustajući od smisla za lijepu riječ i smjelu esejističnost, Sanja Knežević proširuje određene znanstvene uvide o Bilosnićevu stvaralaštvu u nekim esejima te pokazuje veliku naklonjenost prema izabranoj temi što je spoj istraživačke i životne strasti. Taj interpretativni novum veoma je važan za knjigu jer on daje na njezinoj znanstvenoj težini.

S obzirom na to da je pjesništvo ovoga autora uz četvoricu njegovih suvremenika (Luko Paljetak, Jakša Fiamengo, Arsen Dedić, Boris Domagoj Biletić) tematizirano kroz načelo mediteranskoga kompleksa u disertaciji objavljenoj u knjizi „Mediteranski tekst hrvatskoga pjesništva: modusi postmodernističke poetike“ (Naklada Ljevak, 2013.), moguće je da se pojedine teze, ideje ili misli podudaraju. Međutim, svaka knjiga kao i ljudsko biće ima svoj neobičan i originalan put sazrijevanja i odrastanja. Tako je i s ovom monografijom.

 

Knjigom Tema TMB Sanja Knežević ukazala je na vlastitu hrabrost i spremnost na interpretaciju cjelokupnog stvaralaštva Tomislava Marijana Bilosnića, izvođenja interpretativnih silnica koje cjelinski obuhvaćaju njegov opus i davanja validnih znanstvenih teza za njegovo usustavljenje. Time je pokazala kako opus jednog autora može biti kanonski ako se pronađe idealni čitatelj i interpretator, te kako samu analizu treba uvijek prilagođavati tekstu u iznjedrenju njegovih dominanti i estetskih vrijednosti. Odijevajući znanstvenu analizu u britak i protočan esejistički diskurz, učinila je knjigu recepcijski prijemčivom za širu čitateljsku publiku od znanstvene i stručne javnosti.     

dr. sc. Tin Lemac

Ova će knjiga biti važan prinos poznavanju zanimljivog i nadasve originalnog književnog djela Tomislava Marijana Bilosnića, sigurno jednog od plodnijih autora suvremenog hrvatskoga pjesništva. Knjiga je pisana pristupačnim stilom, znanstveno je i metodološki utemeljena i dosljedna te u tom smislu svakako važna i za proučavatelje hrvatske suvremene književnosti, studente, profesore u školama, ali i za opću kulturnu javnost.

doc. dr. sc. Brane Senegačnik


Autorska knjiga "Tema TMB" vrijedan je doprinos suvremenoj hrvatskoj književnoj povijesti. Na znanstveno akribičan, ali ipak esejistički otvoren način, autorica objašnjava književni i slikarski opus Tomislava Marijana Bilosnića nastao u razdoblju od 2000. do 2015. godine, pritom dajući vrlo vrijedan uvid u različite žanrove od poezije (poezije u užem smislu, poema, haiku) do analiza Bilosnićevih zapaženih romana „lspovijed isuvišna ëovjeka" i „Listopad", dječjeg romana „Pustolovine morskog konjica", važnija djela iz njegove povijesne publicistike te konačno vrlo vrijedan prinos — pregled svih inozemnih izdanja te uopće inozemne recepcije ovoga autora. Ovaj je prinos osobito važan s obzirom da se na jednom mjestu sažima i kritika i recepcija, ali i položaj hrvatske književnosti izvan granica. Osobito tu valja istaknuti kako je Tomislav Marijan Bilosnić u Španjolskoj već prepoznat i afirmiran autor, također sve poznatiji i na španjolskom govornom području uopće, stoga će ova knjiga zasigurno biti iskorak u afirmaciji ovoga autora i u domaćim, nacionalnim okvirima.

dr. sc. Željka Lovrenčić

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –