Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Morana Rožman

Rječnik karlovačkog urbanog plemena : Tematski rječnik

  • Nakladnik: Paviljon Katzler 1897
  • 10/2017.
  • 176 str., meki uvez
  • ISBN 9789535973607
  • Cijena: 9.29 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Rječnik karlovačkog urbanog plemena" je, u stvari, kapitalno djelo plagijata zbog posuđenih i ukradenih karlovačkih riječi skrivenih po špajzama i ispod tuhica, izgubljenih po gasicama grada i izronjenih s dna Kupe i Korane. Alzo dakle, dozvoljavam si za početak posuditi i ove riječi:

Savršeno sam svjestan koliko je moja pojedinačna sudbina mala, sićušna i beznačajna za povijest, ali ja prvenstveno imam ne povijest nego sebe. I zato, dok se na planu velike povijesti ispisuje krvava i tragična drama ovoga prostora i vremena, na planu moje osobne biografije ja pokušavam upisati nešto što će mi život i dalje činiti lijepim i znakovitim. To je jedino što pojedinac može i treba, bez obzira na povijesni kontekst i s obzirom na povijesni kontekst. (don Branko Sbutega)


U virtualnim bespućima informacija naišla sam na podatak da je dovoljno samo 7% pridošlica (dotepenaca) za ozbiljno narušavanje kulture jednog grada. Gradu koji je nastao iz močvare, gdje su svi istovremeno i purgeri i dotepenci, skidam kapu što je uspio postati i ostati grad! "Rječnik karlovačkog urbanog plemena" barikada je na prvoj crti obrane protiv urbicida.

Tu bih sad trebala dodati malo teških pojmova poput "najveće blago naroda je njegov jezik", "očuvanje nematerijalne kulturne baštine"... Ali to prepuštam znalcima. Za mene, ovo je zadovoljstvo, sreća i igra.

I, nemojte mi zamjeriti, volim osobni pristup svemu. Ova zahvala koja slijedi odraz je toga. U sjeni zahvale naslućuje se i ogromna količina strpljenja ljudi koje sam godinama gnjavila i cijedila iz njih riječi koje nisu ni znali da još znaju. Zahvala je to i svima koji su sudjelovali u stvaranju prvog izdanja i sagradili splav za spas karlovačkog govora od zaborava.

Morana Rožman


UPUTE ZA ČITANJE:

1. Uzeti Rječnik u ruke, udobno se zavaliti u fotelju ili na stolac uz šank;
2. Pustiti Rječnik da se otvori tamo gdje žželi, pročitati prvi pojam koji padne za oko;
3. Taj pojam je ključ koji otvara temu i pokreće slikovni film uspomena svakog pojedinačnog čitatelja;
4. Prepustiti se doživljaju filma u glavi i na glas čitati riječi prepričavajući usput svoje dojmove;
5. Smješkati se, uživati i gnjaviti druge istim osjećajem.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –