Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Niklas Natt och Dag

Čuvar i vuk

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Sandra Ljubas
  • 09/2018.
  • 384 str., meki uvez
  • ISBN 9789533580067
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

1793.

Četiri su godine prošle od pada Bastille i više od godinu dana nakon smrti kralja Gustava III. Zavjerenički šapat i paranoja Švedsku su pretvorili u bačvu baruta. Za eksploziju je dovoljna iskra, a ta bi iskra lako mogla biti tijelo koje je iz kužnog jezera Fatburena izvukao pripadnik stockholmske gradske straže, obogaljeni bivši vojnik Mickel Cardell. Tko je mladi muškarac bez nogu i ruku, očiju, zuba i jezika? Tko ga je i zašto podvrgnuo tako okrutnoj smrti?

Istraga koju uz Mickelovu pomoć vodi briljantni pravnik Cecil Winge nije samo potjera za ubojicom, nego i utrka sa smrću, koja je na mladom istražitelju već ostavila svoj neizbrisivi trag. Od krčmi i straćara u sirotinjskim četvrtima pa sve do palača stockholmskog visokog društva, u gradu i čovjeku postoje mjesta koja skrivaju najmračnije tajne i gotovo nezamislivo zlo, a Niklas Natt och Dag u knjizi "Čuvar i vuk" odvest će nas na svako od njih.

Svaki redak ovog povijesnog noira potez je na veličanstvenom portretu Stockholma 18. stoljeća, grada koji nije tek pozornica, nego još jedan u nizu moćnih i životnih protagonista čije sudbine Niklas Natt och Dag plete u roman toliko dobar, šokantan i uzbudljiv da ćete još dugo pričati o njemu.

**

Izvrsno napisan povijesni triler pun okrutnosti, ali i topline i ljudskosti. - iz obrazloženja Nagrade za najbolji prvijenac Švedske akademije pisaca krimića 2017.

Veličanstveni Stockholm Noir... Povijesni roman koji razotkriva korijene moderne Švedske pune proturječja. - Aftenposten

Sjajan roman, Čuvar i vuk ne dopušta vam da ga prestanete čitati! Niklas Natt och Dag nemilosrdno odbija odvratiti pogled od blata, pijanstva, prljavštine, cinizma, bijede i bolesti. Tek ponekad, usred te neutješne, najcrnje odbojnosti, vješto će umetnuti prizore melankolične nježnosti, koji nas pogađaju utoliko jače zato što nisu zamišljeni da bi pružili nadu, već da bi istaknuli ono što je nemogućnost života. Ako povremeno i zaplačete, ne sramite se – ovaj roman i želi da vas zaboli. - Aftonbladet

Niklas Natt och Dag, punim imenom Niklas Carl Bosson Natt och Dag, rođen je 1979. u Stockholmu. Njegova je obitelj najstarija živuća plemićka obitelj u Švedskoj. Studirao je u Kalmaru od 2000. do 2003., a od 2006. do 2008. radio kao urednik časopisa za muškarce Slitz. Roman "Čuvar i vuk" (2017.) prva je knjiga koju je objavio i prvi dio trilogije koju je nazvao "Bellman noir". Švedska akademija pisaca kriminalističkih romana prozvala ga je najboljim debitantskim romanom 2017. godine, a 2018. proglašen je najboljim kriminalističkim debitantskim romanom na sajmu knjiga u Göteborgu te ovjenčan nagradom Crimetime Specsavers Award. U svibnju 2020. Natt och Dag primio je počasnu književnu nagradu grada Stockholma, gdje živi sa suprugom i dvojicom sinova. U slobodno vrijeme svira gitaru, mandolinu, violinu i shakuhachi, japansku flautu od bambusa.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –