Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vlado Jukić

Hrvatska psihijatrija početkom 21. stoljeća

  • Nakladnik: Medicinska naklada
  • 12/2018.
  • 418 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531768795
  • Cijena: 30.66 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ova knjiga zbornik je uvodnih odnosno pozvanih predavanja sa 7. Hrvatskog psihijatrijskog kongresa koji se održava (Opatija, 24. do 27. rujna 2018.) upravo pod imenom – "Hrvatska psihijatrija početkom 21. stoljeća".

Zbornik sadrži članke koji bi se uvjetno mogli svrstati u desetak područja, odnosno dijelova. No zbog nemogućnosti da se takva podjela provede konzistentno, članci uvršteni u te uvjetne dijelove odvojeni su samo praznom stranicom, bez naznake da se radi o novom dijelu knjige i njegovu označavanju. Ipak, uočavaju se pojedina psihijatrijska područja koja bi se mogla nazvati cjelinom i posebnim dijelom (npr. klinička psihijatrija, forenzička psihijatrija, psihoterapija, dječja psihijatrija…). 

U konačnici je ipak predstavljen jedan panoramski pristup najvažnijim psihijatrijskim temama kojima su okupirani hrvatski psihijatri i psihijatrijski suradnici početkom 21. stoljeća. Uvršteni su, tako, članci koji govore o pojedinim psihijatrijskim bolestima, odnosno kliničkim entitetima, zatim članci iz dječje i forenzičke psihijatrije, o osnovama biologijske i socijalne psihijatrije. Psihijatrijski suradnici (psiholozi, socijalni radnici, socijalni pedagozi i radni terapeuti) i medicinske sestre predstavljaju svoje struke i njihovo značenje u psihijatriji.

Uz najistaknutije hrvatske psihijatre među imenima autora nalazi se i ime akademika Ivice Kostovića koji se odazvao održati uvodno predavanje o razvoju „emocionalnog mozga“ u prenatalnom i ranom postnatalnom periodu. 

Na kraju zbornika je dodatak s popisom svih hrvatskih psihijatara koji su dana 1. rujna 2018. radili u nekoj psihijatrijskoj ustanovi ili ambulanti, ili farmaceutskoj industriji, popis psihijatara koji rade ili su već završili svoju karijeru u inozemstvu te popis umirovljenih i umrlih hrvatskih psihijatara. Također je uvršten popis psihijatara sveučilišnih nastavnika, kako onih aktivnih, tako i onih koji su se educirali bivše naraštaje studenata i drugih fakulteta. 

Većina autora ovih tekstova vodeći su hrvatski psihijatri s kraja drugog desetljeća 21. stoljeća koji na svojim leđima, zajedno s oko 600 drugih psihijatara i specijalizanata iz psihijatrije, nose hrvatsku psihijatriju. Njihovo iskustvo i znanje jamstvo su da ovaj zbornik može imati važno, a ne samo počasno mjesto među knjigama hrvatske psihijatrijske publicistike.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –