Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Petar Kes

Akutno oštećenje bubrega

  • Nakladnik: Medicinska naklada
  • 02/2019.
  • 1110 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531768566
  • Cijena: 111.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kronična bolest bubrega je veliki javnoznanstveni problem u svijetu jer je ima svaka deseta osoba. Tsunami kronične bolesti bubrega je dodatno potaknut sve većom incidencijom i prevalencijom akutnog oštećenja bubrega. Danas se zna da je akutno oštećenje bubrega podjednako često i u razvijenim zemljama i u zemljama u razvoju, ali je još uvijek nedovoljno prepoznat sindrom s velikom neposrednom i odgođenom smrtnošću koja je manje vezana uz bolest bubrega, a više za akutno ili kronično oštećenje drugih vitalnih organskih sustava.

Nakon epizode akutnog oštećenja bubrega, mogući scenariji su: potpuni oporavak, pogoršanje kronične bolesti bubrega koja je već postojala, nastanak kronične bolesti bubrega i njezina brza progresija u završni stadij, odnosno uremiju. Troškovi liječenja i posljedice bolesti su vrlo veliki. Uzroci koji pogoduju i dovode do nastanka akutnog oštećenja bubrega u razvijenim zemljama i onima koje su u razvoju, bitno se razlikuju, ali im je zajednička sve veća učestalost.

Ipak, bez obzira na sve veće zanimanje za taj sindrom u svijetu, još uvijek ne postoji općeprihvaćeni obrazac djelovanja usmjerenog na suzbijanje uzročnih čimbenika na koje je moguće djelovati, razvijena svijest o pogubnim učincima akutnog oštećenja bubrega, spoznaja liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika o dijagnosticiranju, pravodobnom početku, načinu i trajanju liječenja, kao ni primjerena potpora društveno političke zajednice. 


Udžbenik "Akutno oštećenje bubrega" Petera Kesa i suradnika može biti dobra osnova za zajedničko djelovanje nefrologa i intenzivista, kao i za njihovu suradnju, ovisno o bolesniku, liječnicima drugih medicinskih specijalnosti. Svrha knjige je da ponudi suvremen i opsežan opis radi boljeg razumijevanja problema koji su vezan uz akutne bolesti bubrega i metode nadomještanja bubrežne funkcije u kritično bolesnih.

Obuhvaćene su opće informacije i definicija akutnog oštećenja bubrega, epidemiologija, patofiziologija najvažnijih sindroma, osnova za laboratorijske i ostale dijagnostičke postupke, klinički pristup složenom postupku liječenja i praćenja bolesnika, povezanost bolesti bubrega s drugim organskim sustavima i utjecaj bolesti drugih organskih sustava na bubrege. Bavi se svim oblicima akutnog oštećenja bubrega, što znači da se bavi prijebubrežnim, bubrežnim i poslijebubrežnim zatajivanjem bubrega sa stanovišta etiologije, učestalosti, patofiziologije, patologije, dijagnostike i liječenja.

Ovaj udžbenik pruža opsežni obrazovni pogled svih motrišta jednostavnog i kompliciranog akutnog oštećenja bubrega, a namijenjen je specijalistima i mladim specijalizantima nefrologije i intenzivne medicine, anesteziolozima, kao i liječnicima primarne zdravstvene zaštite, članovima akademske i znanstvene zajednice koji su uključeni u kliničku praksu i/ili znanstvena istraživanja u području nefrologije, koje se preklapa s intenzivnom medicinom. Pojedina poglavlja mogu biti vrlo korisna kardiolozima, gastroeneterolozima i liječnicima koji se bave transplantacijskom medicinom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –