Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dean Buonomano

Vaš mozak je vremeplov

  • Nakladnik: Fokus komunikacije
  • Prijevod: Snježana Ercegovac
  • 04/2019.
  • 308 str., meki uvez
  • ISBN 9789533491103
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Suvremena istraživanja, posebno ona neuroznanstvena, obogatila su čovječanstvo mnogim spoznajama i razriješila neke stoljetne misterije. No način na koji ljudski mozak doživljava i procesuira vrijeme, čini se, još uvijek je nepoznanica. Tim se pitanjem u svojoj drugoj knjizi, "Vaš mozak je vremeplov", pozabavio jedan od vodećih svjetskih neuroznanstvenika, redoviti profesor na UCLA-u Dean Buonomano.

Buonomano se u novoj knjizi naslanja na teorije i saznanja iz evolucijske biologije, fizike i filozofije kako bi predstavio svoju važnu teoriju o ljudskom poimanju i izražavanju vremena. Ljudski je mozak složen sustav koji, osim što ga izražava, vrijeme i stvara. Gradi ljudski osjećaj za kronološki protok vremena i pripadnicima vrste omogućava mentalno putovanje kroz vrijeme. Ove su funkcije važne, kaže Buonomano, ne samo za svakodnevni život pojedinca već i za evoluciju ljudske vrste; bez mogućnosti simuliranja budućih događanja, nikad ne bismo izumili neke važne alate i uspostavili neke važne modele ponašanja. No mozak je dizajniran tako da navodi kroz svijet u neprekidnoj mjeni tako što predviđa što će se, i kada, dogoditi.

Buonomano neuroznanstvenu ekspertizu uparuje s multidisciplinarnim pristupom čime i njegova teorija postaje sveobuhvatnija. U knjizi "Vaš mozak je vremeplov" autor istovremeno rasvjetljava koncepte poput svjesnosti i relativnosti i odgovara na pitanja koja su stoljećima mučila kako znanstvenike, tako i filozofe.

Što je vrijeme? Je li naš osjećaj prolaska vremena samo iluzija? Postoji li slobodna volja ili je budućnost unaprijed određena? Kroz zanimljive odgovore na ova pitanja Buonomano o fascinantnoj arhitekturi ljudskog mozga otkriva koliko i o zamršenosti samog vremena. Ovo virtuozno djelo popularne znanosti, u konačnici, dovodi do zapanjujućeg otkrića: vaš je mozak, u svojoj srži, vremenski stroj!

Dean Buonomano (1965.) američki je neuroznanstvenik, psiholog i autor. Redoviti je profesor na UCLA-u čije se istraživanje usredotočuje na pitanja poimanja vremena i ljudskog mozga. Objavio je knjigu “Brain Bugs: How the brain's flaws shape our life”, 2011. koja je postigla status svjetskog publicističkog bestselera. “Vaš mozak je vremeplov “ (Your Brain Is a Time Machine: The Neuroscience and Physics of Time, 2017) njegova je druga knjiga.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –