Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Édouard Louis

Raskrstimo s Eddyjem

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Ita Kovač
  • 05/2019.
  • 152 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533320908
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman "Raskrstimo s Eddyjem" Édouarda Louisa, popularnog francuskog angažiranog pisca koji u svojim javnim nastupima i manifestima oštro progovara o jačanju desnice i kritizira kapitalističke društvene odnose, govori o djetinjstvu i adolescenciji Eddyja Bellegueulea devedesetih i dvijetisućitih godina u francuskom selu gdje živi u sedmeročlanoj obitelji, nerijetko na rubu siromaštva.

U autobiografskoj potki romana oslikava se svijet radničke klase u malome tvorničkom mjestu gdje se bijeda prikriva alkoholom, a emocije i egzistencijalni očaj nasiljem. U toj će se skučenoj i okrutnoj sredini dječak Eddy, koji zarana osjeća privlačnost prema vlastitome spolu, suočiti s ponižavanjem i zlostavljanjem u obitelji i školi. Napori dječaka da prihvati svoju različitost i prevlada gađenje prema samome sebi, nametnuto ponašanjem okoline koja ga stigmatizira od malih nogu, označit će i njegovu pobunu koja će mu dati snage za bijeg i prihvaćanje sebe.

„Pobuna protiv mojih roditelja, protiv siromaštva, protiv moje klase, njezina rasizma, nasilja i običaja zapravo je došla naknadno. Jer prije negoli sam se pobunio protiv svijeta vlastita djetinjstva, taj se svijet moga djetinjstva pobunio protiv mene. Nisam imao izbora osim bijega. Ova je knjiga pokušaj da proniknem u to.” (Édouard Louis)


Apsolutno očaravajuće. Roman Raskrstimo s Eddyjem potresan je književni debi koji će nam dugo ostati u pamćenju.
Lire

Roman Raskrstimo s Eddyjem nije samo primjer uspješne etnografije. To je također zapanjujuća priča o različitosti i adolescenciji, mnogo stvarnija od mnogih ispripovijedanih.
The New York Times

Ovaj autobiografski roman o odrastanju usred siromaštva i homofobije ruralne Francuske nezaobilazno je štivo.
The Guardian

Édouard Louis (rođen 1992. kao Eddy Bellegueule) odrastao je u selu Hallencourt na sjeveru Francuske, mjestu radnje njegova prvijenca Raskrstimo s Eddyjem. Siromaštvo, nasilje i alkoholizam s kojima se susretao u djetinjstvu glavne su teme njegova književnog rada. Prvi je u široj obitelji maturirao, a 2011. primljen je na prestižnu École Normale Supérieure u Parizu. 2013. službeno je promijenio ime u Édouard Louis.

Autobiografski roman "Raskrstimo s Eddyjem" (2014.) doživio je nesvakidašnju medijsku pozornost i brojne pohvale zbog književne iznimnosti, ali i izazvao kontroverze zbog načina prikazivanja radničke klase i vlastite obitelji. Slijede romani "Povijest nasilja" (2016.), "Tko je ubio mog oca" (2018.) i "Borbe i metamorfoze jedne žene" (2021.).

Kao angažirani pisac, koji u svojim javnim nastupima i manifestima oštro progovara o jačanju desnice i kritizira kapitalističke društvene odnose, smatra se jednim od najvažnijih glasova svoje generacije u Francuskoj gdje uživa status zvijezde, a njegovi su romani dosad prevedeni na tridesetak jezika te uprizoreni na kazališnim daskama i ekranizirani.

Od 2019. predaje na Visokoj školi za scenske umjetnosti La Manufacture u Lausannei.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Marija Ott Franolić preporučuje: 'Raskrstimo s Eddyjem' Édouarda Louisa –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –