Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Stjepan Pepeljnjak Zvonimir Kozarić

Začini : Mikrobi, antimikrobna svojstva i primjena

  • Nakladnik: Medicinska naklada
  • 05/2019.
  • 334 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531768443
  • Cijena: 27.87 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Hrana pruža temeljnu snagu života i uz obogaćenje njezina okusa o njoj brinemo cijeli život. U tome nam pomažu brojni začini, ali ne samo radi postizanja vrhunskih okusa, nego i povijesne uloge u zaštiti od krvarenja. Prirodni neprijatelj hrane su mikrobi, što znači i trajnu opasnost za zdravlje ljudi zbog njezine lakše izloženosti kontaminaciji patogenim mikrobima.

Cilj priručnika "Začini : Mikrobi, antimikrobna svojstva i primjena" jest uvesti čitatelja u mozaik interaktivnosti mikroba i začina. Premda su to dva različita područja, ona se sastaju u činjenici da poimanje začinske antimikrobnosti možemo razumjeti tek ako upoznamo temeljnu biologiju, funkciju i ulogu mikroba u ekosustavima. Prvi dio knjige prikazuje svijet i ulogu mikroba, dok drugi prikazuje biokemiju začinskog bilja i objašnjava znanstvene razloge na kojima se temelji antimikrobnost začina. Na taj se način povezuje funkcionalnost začina kao konzervansa i njihova važna spona u prevenciji različitih bolesti koje se šire hranom.

U prilogu knjige prikazani su i različiti kulinarski aspekti primjene začina, pregled i nazivlje te karakterizacija njihove primjene u kulinarstvu zemalja različitih dijelova svijeta.

Priručnik je namijenjen prije svega studentima i specijalistima biomedicinskih znanosti i prehrane, ali je i bitna dopuna znanja svima koji se bave kulinarstvom ili onima koji o začinima žele doznati nešto više.

Prof. dr. sc. Stjepan Pepeljnjak rođen je 2. siječnja 1944. u Zagrebu, gdje je završio osnovno školovanje i gimnaziju. Diplomirao je 1970. na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na istom fakultetu magistrirao je 1974. iz područja mikrobiologije i epizotiologije, a 1977. završava pedagošku izobrazbu na Filozofskom fakultetu. Doktorirao je na Veterinarskom fakultetu iz područja mikotoksikologije 1980. Na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu (FBF) Sveučilišta u Zagrebu izabran je za asistenta 1971, a za docenta 1981. Zvanje znanstvenog savjetnika stječe 1986, kada je izabran i za redovitog profesora na FBF-u, a 1999. za redovitog profesora u trajnom zvanju. Osnivač je Zavoda za mikrobiologiju FBF-a za koji je izgradio dva prostora (Kneza Mislava 11 i Schrottova 39), čiji je predstojnik bio do umirovljenja 2009. god. 

Dobitnik je Medal of Honor (American Biographical Institute 2000), Nagrade grada Zagreba za očuvanje kulturne baštine 2003. te Državne nagrade za popularizaciju znanosti u području biomedicinskih znanosti, posebice toksikologije i mikrobiologije (2004). Predsjednik je Mikološke sekcije Hrvatskoga mikrobiološkog društva (HMD) i Kolegija za farmaciju Akademije medicinskih znanosti Hrvatske (AMZH, 2010). Član je AMZH od 2008. Član je više domaćih strukovnih udruga te New York Academy of Sciences i ISHAM (International Society of Human and Animal Mycology).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –