Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mark Williams Danny Penman

Meditacije usmjerene svjesnosti : Praktičan vodič za pronalaženje unutarnjeg mira

  • Nakladnik: Znanje
  • Prijevod: Tomislav Šostar
  • 06/2019.
  • 272 str., meki uvez
  • ISBN 9789533438610
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Život može biti naporan, stresan i grozničav - ali ne mora biti tako. Knjiga "Meditacije usmjerene svjesnosti" predstavlja skup jednostavnih i učinkovitih vježbi koje će vam pomoći da prekinete začarani krug tjeskobe, stresa, nezadovoljstva i iscrpljenosti te otkrijete istinski životni polet, onu vrstu sreće koja vam omogućuje da se suočite i s najvećim životnim nedaćama.

Klinički psiholog prof. Mark Williams izradio je niz meditacija usmjerene svjesnosti koje će nas dovesti do stanja unutarnjeg mira, koliko nam god životi bili užurbani ili preopterećeni. One su temelj ove knjige o usmjerenoj svjesnosti, koju je napisao zajedno s novinarom Dannyjem Penmanom. Knjiga nudi osmotjedni program vježbi, priložen joj je i CD, a namijenjena je svima koji su potišteni, nesretni ili jednostavno premoreni.

Usmjeriti svjesnost znači biti u sadašnjem trenutku, svjesni svojih misli i osjećaja - tako da nas ne obuzimaju, nego da njima možemo upravljati. Meditacija i druge tehnike poput disanja i vježbi temeljenih na jogi pomažu nam da mislimo o sebi, a time i drugima, s blagošću i prihvaćanjem. Riječ je o nalaženju prirođene nam životne radosti i osjećaju da smo ipak dorasli nevoljama baš kad pomislimo da ćemo dotaknuti dno.

Meditacije usmjerene svjesnosti imaju znanstvene temelje a preporuča ih i Nacionalni institut za zdravlje i kliničku izvrsnost Velike Britanije i Irske kao učinkovit tretman za kliničku depresiju u kombinaciji s kognitivno-bihevioralnom terapijom (KBT). KBT pomaže ljudima dovodeći u pitanje njihovo mišljenje i ponašanje, a usmjerena im svjesnost daje vještine koje im pomažu da spriječe povratak bolesti. Taj su kombinirani pristup, nazvan kognitivna terapija temeljena na usmjerenoj svjesnosti (Mindfulness-based Cognitive Therapy, MBCT), 1990-ih razvili prof. Williams, psiholog Zindel Segal sa Sveučilišta u Torontu i John Teasdale, znanstveni savjetnik na Cambridgeu koji se specijalizirao za kognitivne pristupe liječenju depresije.

"MBCT prvi je doista preventivni tretman za tešku depresiju" kaže prof. Williams. "Depresija se može ponoviti," objašnjava, "pa je cilj pacijente u razdobljima kada su dobro naučiti vještinama usmjerene svjesnosti koje će im zatrebati ako se bolest vrati. Klinički je dokazano da MBCT upola smanjuje rizik od depresije u osoba koje su pretrpjele njezine najteže oblike. Uz to, povoljno utječe na moždane uzorke u temelju svakidašnje zabrinutosti, napetosti, potištenosti i razdražljivosti, pa se ta stanja lakše rasplinu kada se pojave."

Jednostavne meditacije usmjerene svjesnosi trebate prakticirati samo nekoliko minuta dnevno, a nagrada će biti golema - zagospodarit ćete svojim životom i konačno uživati u njemu.

Dr. sc. Mark Williams profesor je kliničke psihologije i ravnatelj Centra za usmjerenu svjesnost na Oxfordskom sveučilištu. Suautor je kognitivne terapije temeljene na usmjerenoj svjesnosti (MBCT), kao i međunarodnog bestselera "The Mindful Way Through Depression" (2007.) te autor više od 175 članaka o psihološkim modelima i tretmanima depresije i suicidalnosti.

Dr. Danny Penman, po struci biokemičar, piše kolumne za Daily Mail, a surađivao je i s listom Independent te BBC-jem.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –