Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nada Horvat

Brljibanovo kazalište

  • Nakladnik: Ibis grafika
  • Ilustracije: Pika Vončina
  • 09/2019.
  • 216 str., meki uvez
  • ISBN 9789537997663
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U zbirci "Brljibanovo kazalište" skupljeno je više od stotinu kratkih lutkarskih igrokaza (tzv. lutkarskih minijatura) koje je autorica Nada Horvat napisala u tridesetak godina (knjigu je ilustrirala Pika Vončina).

Igrokazima je dodan i izbor iz njezine popularne zbirke iz 1987. godine "Hoću biti Brljiban". Igrokazi se kreću od lirski intoniranih dijaloga do malih parodija, kratkih bajki, groteski, originalnih igara riječima koje mogu biti nadahnute i narodnim motivima.

Dijalozi su primjereni djeci zato što teku lako s neprestanim pitanjima i odgovorima, ponavljanima i nagomilavanjima riječi. Time se ostvaruje dinamičan dijalog koji je zanimljiv i kao scensko uprizorenje i kao literatura za škole i vrtiće.

Svi igrokazi sabrani u zbirci sadrže u sebi različite komponente – likovnu, literarnu, glazbenu i interpretativnu što pridonosi njihovoj izvedbenosti. Karakterizira ih izrazita lutkarska funkcionalnost i sceničnost, što je korisno u svakodnevnom obrazovanju jer djeca uz njih mogu sama osmisliti likove, izraditi ih, danim tekstovima dodati kontekst, objediniti nekolicinu ili promijeniti završetak.

"Brljibanovo kazalište" potiče uvježbavanje pravilnog izgovora, tečnijeg čitanja i pisanja, motoriku, kreativnost, zaigranost, logičko zaključivanje i maštovitost kod čitatelja. Svojom lakoćom izraza, zanimljivom zaigranošću i djetinjom prostodušnošću zbirka će biti zanimljiva radoznalom suvremenom djetetu.

Nada Horvat majstor je onomatopeje i igre riječima. Većina njezinog opusa odnosi se na mačje zgode i nezgode. Diplomirala je na PMF-u u Zagrebu, ali nakon diplome matematikom se gotovo više uopće nije bavila, nego se posvetila prevodilaštvu i pisanju.

Objavila je nekoliko zbirki priča, pjesama i igrokaza za djecu te desetak slikovnica i dva romana. Njezina slikovnica “Mica poštarica” nagrađena je nagradom Ovca u kutiji za najbolju slikovnicu, a zbirka pripovjedaka “Zgodice o micama” prevedena je na slovenski i na engleski jezik. Objavila je i zbirku lutkarskih igrokaza “Hoću biti Brljiban” u kojoj se nalazi više od stotinu kratkih lutkarskih igrokaza koji su nastajali u tridesetak godina.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –