Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mirjana Buljan

Četvrti krug

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 11/2019.
  • 176 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533553245
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman "Četvrti krug" Mirjane Buljan zrcali složenu sliku društva u stalnoj tranziciji, koja osim širih društvenih okvira, zahvaća i običnu ljudsku svakodnevicu. Kritički pišući o društvu, autorica progovara o ravnodušnosti zajednice prema ugroženim pojedincima koji vape za pomoći i o nametljivim pojedincima koji opstaju.

U romanu svjedočimo o psihološkoj drami čovjeka ovisna o uspjehu, lažima i društvenim pogodnostima. Veze, interesi i različite vrste pogodovanja isprepleteni su u paralelnom svijetu koji sa svojim zakonima, pravilima igre i dvostrukim mjerilima često nije u skladu s postojećim građanskim shvaćanjem poštenja. Nenad, glavni lik, siromašni pripadnik radničke klase, željan boljitka, svijeta i njegova vrelog blještavila, pristaje na život u mračnim tunelima, zasnovan na moralno upitnim osnovama.

Mirjana Buljan ovim je djelom zaokružila svoj prozni opus te je u književno naslijeđe ostavila zabilježen duh vremena nekoliko generacija.

Mirjana Buljan (1931., Niš - 2019., Zagreb), hrvatska književnica, dramatičarka i prevoditeljica, rođena je u Nišu , a od 1941. živjela je u Zagrebu, gdje se školovala i studirala. Osim proznih djela za djecu i odrasle, napisala je desetak TV i radiodrama izvedenih u zemlji i u inozemstvu u prijevodu na slovenski, mađarski, talijanski, njemački i hebrejski jezik. Po njezinim scenarijima snimljeno je nekoliko filmova, a ZKM je postavio na scenu i njezin dječji igrokaz "Ludi dani u Ludolandiji". Bavila se i prevođenjem književnih djela s engleskoga i njemačkoga. Objavljene su joj knjige: "Nevjesta iz Binč"a; "Vrtuljak"; "Dugo putovanje u bijelo"; "Košuta Jesen i druge bajke"; "Pobuna u Ludolandiji"; "Djeca, žene, junaci"; "Zmija u raju"; "Zamračenje"; "Moja Irska"; "Apsirtov pupak".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –