Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Staša Aras

Premještanja

  • Nakladnik: Hena com
  • 02/2020.
  • 152 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532592771
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Dakle, kako nam i sam naslov govori ("Premještanja"), posrijedi je ponajprije „opća“ putopisna zbirka, koja koristi put kao takav, karavanu zapravo, kao široko razvedenu, slojevitu metaforu. Smisao te metafore goneta se kroz brojne oblike putovanja, koja se sva vrte oko osi svih onih bića čija definicija može, ako pomnije pogledamo, sadržavati riječi poput kretanja, premještanja. No i to je relativno. (Naime, putovati može i stablo, iako iz našeg očišta vrlo polako, samo se nama čini da se njegovo korijenje ne kreće.) I upravo to oduševljava kod ove autorice, što gipkošću i prodornošću vjetra – koji je ujedno i najčešći i najvažniji provodni motiv zbirke – primjećuje jednako i velika kretanja i prividne nepokretnosti, kao i spoticanja, opstrukcije, prekide putovanja. Da, i nesporazume kao i sporazume, tanane i neobične razgovore sa srodnim bićima, ponajprije srodnim piscima, koliko našim toliko i stranim.

U ovim snažnim, naelektriziranim pjesmama, koje kipe slikama i ritmom, tematski nisu prisutni samo suvremeni i ostali oblici migracija, bilo to klimatskoga, ekonomskoga, ratnoga ili turističkoga poticaja, već i želje i sjećanja, zamišljani dijalozi u vidu ljubavničkih obraćanja kao oblika nutarnjeg putovanja.

Dorta Jagić

Staša Aras (Stanislava Nikolić Aras) rođena je u Trogiru 1972. Profesorica je hrvatskog jezika. Bavi se književnim moderiranjem i organizacijom književnih susreta (Kalibar, književni festival u Zadru) te je urednica književnog programa u Art radionici Lazareti, u Dubrovniku. Piše eseje za Treći program hrvatskog radija te književne kritike i prikaze na portalu Najbolje knjige.

Objavila je tri zbirke poezije - "Takve se stvari događaju ljudima" (Algoritam 2014.), "Nedolično i vrijedno spomena" (Durieux 2015.) te "Premještanja" (Hena com 2020.), knjigu kratkih priča "Meke granice" (Algoritam 2015.) te roman "Horror vacui" (Hena com, 2021.).

Za kratke priče dobila je nagradu Vranac na festivalu Odakle zovem (Podgorica 2015. i 2016.), a ovjenčana je i nagradom Mate Raos za najbolju kratku priču. Rukopis "Horror vacui" nagrađen je na trećem natječaju za prozu Trećeg trga i Beogradskog festivala poezije i knjige (2020.).

Živi i radi na relaciji Dubrovnik – Zadar.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –