Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Victor Segalen Claude Debussy

Zvučni svijet

  • Nakladnik: Mala zvona
  • Prijevod: Sanja Lovrenčić
  • 03/2021.
  • 216 str., meki uvez
  • ISBN 9789538313219
  • Cijena: 16.99 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Pripovijest koja se poput mozaika slaže u ovoj knjizi počela je 1906., kad je mlad i nepoznat pisac Victor Segalen pokucao na vrata slavnog skladatelja Claudea Debussyja i predložio mu da zajedno napišu operu. Koliko god se to činilo neobičnim, Debussy je prihvatio; nakon početnih nedoumica u vezi s temom, predložio je da se pozabave mitom o Orfeju. Segalen je ubrzo poslao prve skice, a zatim se rad na tekstu protegnuo sve do trenutka kad se, u proljeće 1909., Segalen otputio u Kinu. Njegova višegodišnja odsutnost, zatim Prvi svjetski rat te Debussyjeva teška bolest neki su od razloga zbog kojih opera naposljetku ipak nije napisana. 

U knjizi "Zvučni svijet" objedinjen je niz raznorodnih tekstova nastalih u interakciji dvojice autora, u razdoblju između 1906. i 1918. godine. O toj izvanrednoj umjetničkoj suradnji svjedoče pisma obojice autora, bilješke koje je Victor Segalen vodio o njihovim razgovorima, Segalenova pripovijetka "U zvučnom svijetu" koja je bila poticaj Debussyju da kao temu buduće zajedničke opere predloži mit o Orfeju, te naposljetku dramski Segalenov tekst "Orfej-Kralj" u kojemu pažljivi čitatelj može pronaći odjeke razgovora sa skladateljem i specifičnu glazbenost koja je nastala u dodiru dvaju lirskih svjetova, poetskog i muzičkog. 

Ti raznorodni, no ipak povezani tekstovi živo svjedoče o jednoj izvanrednoj umjetničkoj suradnji, o prijateljstvu koje je u njoj niklo, o osobnostima i sklonostima dvojice autora, kao i o svijetu u kojemu su živjeli i stvarali. 

Tekstovi su popraćeni predgovorom i bilješkama prevoditeljice i urednice Sanje Lovrenčić, dok je kineski dio sadržaja bilješkama popratila sinologinja i akademska slikarica Iva Valentić. Njezine ilustracije i karte Kine na kojima su obilježeni prostori Segalenovih lutanja donose dodatnu, i sadržajnu i vizualnu vrijednost ovoj knjizi. 

Tekstovi u knjizi "Zvučni svijet" izabrani su iz francuskog izdanja "Segalen et Debussy" (Editions du Rocher, Monaco, 1961.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –