Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Charles Alexander Eastman (Ohiyesa)

Duša Indijanca

  • Nakladnik: Nova akropola
  • Prijevod: Vlasta Nedela
  • 05/2006.
  • 108, meki uvez
  • ISBN 9539643163
  • Cijena: 5.31 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
U svojoj knjizi "Duša Indijanaca",Charles A. Eastman opisuje život tipičnog američkog Indijanca kakav je živio prije no što je upoznao bijelog čovjeka. Posebnost ovog djela jest u tome što je nastalo s ljudskog, a ne s etnološkog stajališta. Namjera autora nije znanstvena rasprava, nego iskreno prenošenje onoga što je ponio iz svog djetinjstva i iz baštinjenih ideala njegovog naroda.

Autor u svom djelu, među ostalim, poetično opisuje odnos američkog Indijanca prema Vječnosti, prema ”Velikom misteriju” koji nas okružuje: "Kod nas nema ni hramova ni oltara osim onih u prirodi. Smatralo se svetogrđem izgraditi zgradu za Njega koga se može licem u lice susresti u tajnovitim i sjenovitim prolazima prastare šume ili u suncem obasjanim njedrima djevičanskih prerija, na vrtoglavim šiljcima i vrhuncima ogoljele stijene i ondje prijeko na draguljima optočenom noćnom nebu! On ne treba manju katedralu!"

Jednako autentično Eastman niže slike o susretu "dvaju svjetova", gledajući očima onoga koji je i sam svjedočio tom povijesnom procesu:
Bijelci su općenito prezirali američkog urođenika zbog njegova siromaštva i jednostavnosti, ne znajući da mu je religija zabranjivala gomilanje bogatstva i uživanje u raskoši. Indijancu se sklonost za posjedovanjem činila zamkom, a osim toga, njegovo je životno pravilo bilo podijeliti plodove svoje vještine i uspjeha sa svojom manje sretnom braćom. Na taj je način čuvao svoj duh slobodnim pred zaprekama ponosa, pohlepe ili neprijateljstva, a vjerovao je i da provodi božanski zakon, što mu je bilo izuzetno važno.

Charles Eastman (Ohiyesa) rođen 1858. godine u rezervatu Santee blizu Redwood Falls, Minnesota, od roditelja Dakota ili Minnesota Siouxa. Majka mu je umrla tijekom pobune Minnesota Siouxa, a otac zarobljen, tako da su ga odgojili djed i baka. Otac ga je pronašao kad mu je bilo 15 godina i tada započinje školovanje, a na bostonskom univerzitetu postaje liječnik. Najveći dio života proveo je pomažući indijanskom narodu da se prilagodi promjenama što su zahvatile njihov svijet i da na neki način pomiri suprotne vrijednosti i vjerovanja bijelog čovjeka i kulture Siouxa.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –