Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Dnevnici s putovanja

  • Nakladnik: Ceres
  • Prijevod: Nikica Rilović
  • 08/2006.
  • 93 str., meki uvez
  • ISBN 9532071105
  • Cijena: 79.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Francuski pripovjedač, dramatik, esejist i novinar, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1957. - Albert Camus rodio se 7. studenog 1913. u Mondoviju u Alžiru. Godine 1940. dolazi u Francusku gdje ubrzo osniva ilegalni list “Combat” koji je odigrao važnu ulogu u pokretu otpora. I ta Camusova djelatnost svjedoči o piscu koji po iskrenoj i poštenoj angažiranosti pripada takozvanim prometejskim pjesnicima, onima kojima je umjetničko stvaranje ujedno i borba za slobodu čovjeka i njegove savjesti.

Albert Camus je boravio u Sjedinjenim Državama u ožujku i svibnju 1949. i u Južnoj Americi od lipnja do kolovoza 1949. Impresije s tih putovanja bilježio je u svoje “Teke” koje su objavljene zasebno. Camus je sam izdvojio kao zasebnu cijelinu “Putovanje u Južnu Ameriku”, no međutim oba su “Putovanja” u ovom izdanju objavljena skupa. Neki od dijelova kasnije su pronašli svoje mjesto u kasnijim Camusovim djelima: “Njujorške kiše”, “Ljeto”, “More izbliza”, i “Kamen koji raste”.

Sve u svemu, ove su stranice obilježene kriznim stanjem; fizička kriza uzrokovana putovanjem brodom za koju će Camusu trebati mjeseci da je prevlada i emocionalna i moralna kriza koja se očituje opsjednutošću samoubojstvom kao žestokim osjećajem progonstva. U dvanaest godina koje će uslijediti, Camus će rijetko pristati na to da održi predavanje u inozemstvu, izuzimajući svečanosti dodjele Nobelove nagrade u Stockholmu čemu je prisustvovao na nagovore njegovih izdavača.

Poslije Drugoga Svjetskog rata Camus je objavio roman “Kuga” u kojem je ipak slijepoj tiraniji epidemije suprotstavio ljudsku solidarnost i suosjećanje prema ljudima koji trpe i fizički i moralno. Esej “Pobunjeni čovjek”, također iz tih dana, te drama “Opsadno stanje” i “Pravednici”, govore uglavnom o istom Camusovu književnom problemu: čovjekovoj svijesti i savjesti u različitim okolnostima. Njegov zadnji roman Pad, unatoč vanjskom cinizmu, bezbolnosti i ravnodušnosti, svjedoči, o autoru koji je, identificirajući se sa zlom u svijetu i čovjeku, ljudski ispaštao i nevjerojatno trpio zbog toga.

Camus je poginuo u prometnoj nesreći 4. siječnja 1960. blizu Sensa u Francuskoj zajedno s oboje svoje djece.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –