Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vera Kružić-Uchytil

Vlaho Bukovac : život i djelo : 1855.-1920.

  • Nakladnik: Nakladni zavod Globus
  • 06/2006.
  • 496 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9531671729
  • Cijena: 78.31 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Monografija je posvećena najznačajnijem hrvatskom slikaru na prijelazu stoljeća, koji je kvalitetom dosegao vrhunske europske slikare svoga doba, ostavio impozantan broj od više od tisuću tristo osamdeset djela u Hrvatskoj i Europi, a svojim djelovanjem pokrenuo umjetnički život u Zagrebu (prve likovne izložbe) i potaknuo razvoj čitave jedne slikarske generacije.

Već svojim opsegom monografija je monumentalno djelo: format 24,5 x 30 cm, obuhvaća 496 tiskanih stranica, a uz to je u knjizi reproducirano 145 tabli u boji i 27 crnobijelih, te 145 malih reprodukcija (95 crnobijelih, 50 u boji) u kataloškom dijelu. Knjiga je podijeljena u dva dijela, život (1-158) i djelo slikara (159-297), svaki s pet poglavlja, popraćenih sa 389 bilježaka. Slijedi dokumentacija koja obuhvaća 326 pisama, katalog slika i crteža (čak 1150 ulja i 233 crteža), popis izložaba (139), kompletnu bibliografiju od 1223 jedinice, kronologiju života i rada i sažetak na francuskom i engleskom jeziku.

Autorica je iscrpno prikazala glavna razdoblja Bukovčeva života u Parizu, zatim Zagrebu, Cavtatu i konačno Pragu (1903-1922), a istu periodizaciju slijedi i u analizi slika, interpretaciji stilskih značajki i kvalitativnih osobnosti slika, odnosno razvoju Bukovčeva slikarstva. Opsegom i kompletnošću monografija o Bukovcu novi je metodski pristup u hrvatskoj povijesti umjetnosti po akribiji u obradi dokumentacije i povijesnom objektivizmu. Istraživalačkom strašću egzaktnog znanstvenika autorica je obišla i obradila sve arhive u zemlji i inozemstvu (Prag, Beč, Pariz) radi upoznavanja i provjere i najmanjeg podatka za umjetnikovu biografiju ili pojedino slikarevo djelo. Uspjela je tako sastaviti impozantan kritički obrađeni katalog od tisuću tristo osamdeset djela, popraćen komentarima, i gotovo isto toliko bibliografskih jedinica, te oko tri stotine dokumenata, čime je ne samo ukazala na izvore kojima se služila za svoje formulacije i zaključke, nego je ponudila i dragocjenu građu svakom budućem istraživaču Bukovca ili ovog razdoblja.

Iako strogo znanstvena po primijenjenoj istraživačkoj metodi, obradi izvora i dokumentacije i interpretaciji svakog pojedinog djela, knjiga po opsežnom znanstvenom aparatu može poslužiti kao priručnik stručnjacima, ali je glavni tekst, jednostavnim i razumljivim načinom kazivanja, namijenjen širokom krugu čitalačke publike, cjelokupnoj našoj kulturnoj javnosti. Sadržajem knjiga znatno premašuje monografske okvire zadane naslovom i pruža uvid u kulturnu povijest Zagreba, život i puteve umjetnosti u Hrvatskoj krajem XIX. i početkom XX. stoljeća.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –