Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Aleš Debeljak

Ispod površine

  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • Nakladnik: Durieux
  • Prijevod: Edo Fičor
  • 10/2006.
  • 76 str., meki uvez
  • ISBN 9537342085
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Otkako se sredinom 1980-ih svojom poezijom i kritičkim esejima pojavio na hrvatskoj književnoj sceni, Aleš Debeljak se po visokoj kvaliteti svog pisanja i jednoj iznimnoj poetskoj imaginaciji, s dobrim razlozima nalazi u samom vrhu interesa i čitatelja i književnih kritičara, a možda pojaviše samih autora. Od knjige pjesama “Rječnik tišine”, objavljene u hrvatskom prijevodu 1989. do knjige pjesama “Grad i dijete” objavljene 1998., Debeljakova poezija je u nekim svojim bitnim aspektima vezana uz ove prostore.

Osamdesetih se to očitovalo preko izrazito individualne poetike, vrlo brzo raspoznate i visoko cijenjene na cjelokupnom štokavskom govornom području, kojom je upravljala određena melankolija kao zajednički poetički nazivnik za neprestano komešanje, zgrušavanje i rasplinjavanje mentalnih i osjetilnih senzacija. Od devedesetih u središte njegove poezija na mahove i vrlo snažno ulaze pojedinačne, time dublje i užasnije, projekcije ratova koji su tuda tutnjili, a njegova poetička melankolija sve više poprima tjeskobne i sumorne valere.

Aleš Debeljak, pjesnik i esejist, rođen je 1961. godine u Ljubljani. U rodnom gradu studira na Filozofskom fakultetu, doktorirao je iz društvenih znanosti na Sveučilištu Syracuse, New York. Ravnatelj je Centra za kulturalne i vjerske studije, Instituta društvenih znanosti pri Ljubljanskom sveučilištu. Sa suprugom Ericom i troje djece živi i radi u Ljubljani.

Kritičari ga smatraju jednim od vodećih pjesnika Srednje Europe. Na slovenskom je objavio sedam knjiga pjesama i dvanaest knjiga iz područja kulturalne kritike. Kao pjesnik, kritičar kulture i prevoditelj, dobio je više nagrada, uključujući Slovensku nacionalnu nagradu za književnost, mirovnu Nagradu Miriam Lindberg Israel Poetry (Tel Aviv) i pjesničku Nagradu Chiqu (Tokio). Knjige su mu prevedene i objavljene na brojnim jezicima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –