Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Grupa autora (Utorkaši)

Naša spiza

  • Nakladnik: Izdanja Antibarbarus
  • Nakladnik: Udruga Sa(n)jam knjige u Istri
  • 12/2006.
  • 110 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9532490078
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Splitska ekipa pisaca i novinara među kojima su Renato Baretić, Milorad Bibić Mosor, Alem Æurin, Boris Dežulović, Ivica Ivanišević, Jurica Pavičić, Ðermano Æićo Senjanović, Ante Tomić i dr. već se godinama svakoga utorka sastaje u konobi Hvaranin, u Splitu gdje ih gazda Vinko Radovani i njegova supruga Zorica hrane i poje neutvrđeni broj sati. Ta nigdje registrirana udruga, zapravo hedonističko-obredna sekta, «Utorkaši» ima ozbiljnu i jedinstvenu zadaću – besciljno druženje.

Iz tog se besciljnog druženja nedavno izrodila i jedna knjiga. Radi se o knjizi «Naša spiza», kojoj su svoj obol dali i preostali «utorkaši»: Dražen Čulić, Zlatko Gall, Goran Zlojić, Vlado Ercegović i Živko Skračić, a donosi niz ogleda ili priča o - hrani, čiji je ukupni prihod namijenjen u dobrotvorne svrhe.

U "Našu spizu" prvi će hrabro zaroniti Renato Baretić koji će odmah na početku napomenuti kako iskreno vjeruje da je čitava družina smislila ovu knjigu o spizi samo zato kako bi njemu napakostila. Naime, "kad bi na Split sutra pala atomska bomba...", kaže Baretić, «... ja bi jedini preživio i to iz razloga što – korica bukve ili lokarda u umaku od brusnica s pjenicom od bosiljka, meni je svjedno». I o čemu bi onda pisao Baretić ako ne o - tekućem kruhu i jednoj nemogućoj, ali stvarnoj križaljci, i preostali papir prepustio majstorima od kužine koji će svoj posao, kao i on, obaviti savršeno do kraja. Uz obavezni dobar tijek!

Tako će se u ovom nostalgijom obojenom gastronomskom putopisu izredati mnoštvo neobičnih, zabavnih i zanimljivih priča u kojima je glavni-sporedi lik upravo hrana oko koje se zatim kroji priča - hrana koja je prisvojila ulogu koje često nismo svjesni: ona stvara veze među ljudima koje sežu daleko izvan našeg poimanja stvarnosti - čineći most među ljudima, jedina je istinska umjetnost koja nam omogućuje da zaronimo u dijelove svoje prošlosti i oživimo neka prošla jastva, veze i prijateljstva, kao i da dodirnemo i oživimo duhove naših predaka.

Uz to što će vas povesti stazama nekih prošlih vremena i oživjeti mnoga lijepa i skrivena sjećanja, «Naša spiza» će vas provesti virtualnom, ali ne manje stvarnom turom kroz brojne recepte dalmatinskih gastonomskih bravura, za što su posebno zaslužni Jurica Pavičić, Dražen Čulić, Zlatko Gall i Milorad Bibić Mosor, a vama na kraju neće preostati ništa drugo nego osmjeh na licu i kuhača u ruci.

Za kraj ćemo vam servirati specijalitet babe Kate kojeg je s nama velikodušno podijelio Boris Dežulović u svojoj priči «Kruh naš jučerašnji»:

JAJE U SORBULU
Sastojci:
- tri litre mlijeka
- -deset jaja
- jedan Očenaš
- mrva soli
- feta staroga kruha
- čekić
- Mikijev almanah

1. Ujutro sačekate mlikaricu iz Dugopolja i kupite tri litre mlijeka i deset domaćih jaja.
2. Tri litre mlijeka i devet jaja spremite u frižider, a jedno jaje bacite u lonac s vodom i stavite na špaher.
3. Kad voda provre, izmolite Očenaš.
4. Na kraju Očenaša izvadite jaje iz vrele vode, razbijte ljusku i sadržaj ulijte u čikaru, koju ste prije toga okrhnuli lakim čekićem ili batom za šnicele.
5. U čikaru sa sorbulom ubacite komadiće pupe staroga kruha, dodajte mrvu soli i smjesu dobro promiješajte kučarinom; ukoliko nemate kučarin, sasvim dobro će poslužiti i nekakva žličica.
6. Servirajte toplo, uz Mikijev almanah.

Važno je napomenuti: Kupnjom ove knjige, koja je nastala zajedničkim trudom autora, izdavača i tiskare Grafomark, od kojih se svi u lancu odriču honorara, učiniti ćete dobro djelo (Za detalje raspitati se kod izdavača ). Knjiga se prodaje po fiksnoj cijeni od 100 kn.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –