Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jagna Pogačnik

Proza poslije FAK-a

  • Nakladnik: Profil
  • 12/2006.
  • 392 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9531203598
  • Cijena: 16.59 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga Jagne Pogačnik, zbirka je književnih kritika koje je autorica tijekom posljednjih godina objavljivala na stranicama «Jutarnjeg lista». Riječ je o stotinjak kritika domaće proze koje su iz tjedna u tjedan pratile recentnu domaću produkciju, bez generacijskih i poetičkih ograda, pa na neki način funkcioniraju kao dokument i kronika jednog vremena. S druge strane, knjiga se kronološki nadovezuje na prvu autoričinu knjigu kritika «Backstage» (2002).

Kako se kritike obuhvaćene ovom knjigom vremenski poklapaju s raspadom i gašenjem Festivala A književnosti, knjiga kritika nadopunjena je uvodnom studijom o hrvatskoj prozi nakon FAK-a, u kojoj autorica, na konkretnim primjerima pojedinih knjiga i autora, pokušava sagledati je li njegova važnost bila samo izvanknjiževna, u potpunoj izmjeni književne scene, uspostavljanju novih odnosa između pisaca i čitatelja i afirmaciji hrvatske proze u medijima, ili je pak FAK bitno utjecao i na poetike pojedinih autora. Jedno je od temeljnih radnih pitanja, naime, što se događa s glavnim «zvijezdama» FAK-a i da li se njihov «sjaj» nastavio i izvan zidova klubova u kojima su čitali svoju prozu.

Uvodna studija i «praktični» dio sastavljen od novinskih kritika trebali bi biti jedno od mogućih čitanja najsuvremenije domaće proze i sinteza nekih njezinih glavnih modela i autorskih osobnosti u vremenu za koje se tvrdi kako je nastupilo utišavanje kratkotrajne euforije i medijskog napuhavanja toga dijela domaće književnosti.

***

Jagna Pogačnik, književna kritičarka i prevoditeljica, rođena je 1969. u Zagrebu. Diplomirala je kroatistiku i južnoslavenske filologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2000. godine djeluje kao samostalna književna kritičarka i prevoditeljica. Književne kritike, eseje i rasprave objavljuje od 1989. u brojnim novinama i časopisima, te na Hrvatskom radiju. Od 2000. do 2003. bila je stalna književna kritičarka emisije „Knjižnica" na Hrvatskoj televiziji. Uređivala je časopise za književnost „Rijek" i „Zor". Autorica je desetak predgovora i pogovora za knjige suvremenih hrvatskih prozaika. Od 2000. godine stalna je književna kritičarka „Jutarnjeg lista", gdje tjedno prati domaću proznu produkciju.

Objavila je izbor iz hrvatske fantastične proze „Prodavaonica tajni" (2001.), knjigu sabranih književnih kritika „Backstage" (2002.), izbor iz nove hrvatske proze „Seks&grad u novoj hrvatskoj prozi" (2004.), odabrane kratke priče „Najbolje hrvatske priče 2005" (2006.), a zajedno s Milovanom Tatarinom autorica je čitanke za 5. razred osnovne škole „Pssst! Knjige govore" (2003.). Sa slovenskoga jezika prevela je stotinjak književnih i stručnih tekstova objavljenih u periodici, desetak radiodrama, te dvadesetak knjiga suvremenih slovenskih prozaika. Za prevođenje je 2000. godine nagrađena međunarodnom nagradom „Kulturkontakta" iz Beča.

Jagna Pogačnik, književna kritičarka i prevoditeljica, rođena je 1969. u Zagrebu. Diplomirala je kroatistiku i južnoslavenske filologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2000. djeluje kao samostalna književna kritičarka, urednica i prevoditeljica. Književne kritike, eseje i prijevode objavljuje u kontinuitetu od 1989. godine u novinama i časopisima te radijskim i televizijskim emisijama. Bila je stalna književna kritičarka Jutarnjeg lista, a danas kritike piše za Bestbook, prilog tjednika Express te je članica uredništva portala Kritika h,d,p,. Uređivala je biblioteku konTEKST (EPH i Novi liber), a povremeno uređuje knjige za nakladničku kuću Hena com.

Dosad je objavila izbor iz hrvatske fantastične proze "Prodavaonica tajni" (2001.), knjige sabranih književnih kritika "Backstage" (2002.), "Proza poslije FAK-a" (2006.), "Kombajn na književnom polju" (2012.), izbor iz nove hrvatske proze "Seks&grad u novoj hrvatskoj prozi" (2004.), odabrane kratke priče "Najbolje hrvatske priče 2005." (2006.), antologiju suvremene hrvatske proze "Tko govori, tko piše" (2008.), a s Milovanom Tatarinom autorica je čitanke za 5. razred osnovne škole "Pssst! Knjige govore" (2003.). Prevodi sa slovenskoga jezika, a za prijevod je nagrađena međunarodnom nagradom Kulturkontakta iz Beča.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –