Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zdravko Malić

Gost u kući : Prijevodi i prepjevi iz poljskog pjesništva

  • Nakladnik: ArTresor naklada
  • 02/2007.
  • 647 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9536522373
  • Cijena: 52.96 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ova antologija poljske poezije nije onaka antologija kakvu očekujemo i na kakve smo navikli. Nema u njoj ni književnopovijesnih, ni književno-estetskih, ni književnokritičkih zasada na temelju kojih bi bila sastavljena. Rezultat je to Malićeva dugogodišnjeg, gotovo četrdesetogodišnjeg bavljenja poljskom poezijom i onog izbora u kojem se - i sam pjesnik - prepoznavao i pronalazio odgovore na pitanja koja su i njega mučila. Nekad su prijevodi nastajali kao pratilje njegova nastavničkog rada - u tijeku priprema za predavanja iz poljske književnosti ili za seminare iz prevođenja, ponekad je u pitanju bio izazov prevodilačkoga umijeća, ali većina je prijevoda potekla iz neprekidnoga, svakodnevnoga, danonoćnoga intimnog drugovanja s poezijom (ne samo poljskom).

I premda ovaj izbor sadrži poeziju od prve poznate poljske (anonimne) pjesme «Bogurodzica» iz 13. - 14. stoljeća do pjesnika rođenih početkom šezdesetih godina 20. stoljeća, to nije ni povijesni pregled poljske poezije. Neki su pjesnici zastupljeni samo s po jednom ili dvije-tri pjesme, neki i nisu zastupljeni, dok neki drugi, kojima se više bavio, koji su ga više zaokupljali, koji su mu bili bliži, imaju u ovoj knjizi zasebne »male antologije«.
(Iz pogovora: Dragica Malić)

Na više od 600 stranica «Gost u kući» donosi pjesme 67 najpoznatijih poljskih pjesnikinja i pjesnika, od Jana Kochanowskog, Adama Mickiewicza, Jaros³awa Iwaskiewicza, Marije Pawlikowske-Jasnorzewske, do Czes³awa Mi³osza, nobelovke Wis³awe Szymborske, Tadeusza Ró¿ewicza, Mirona Bia³oszewskog, buntovnikâ Novog vala Andrzeja Burse, Ryszarda Krynickog, Adama Zagajewskog i poljskog 'Rimbauda' Rafa³a Wojaczeka, sve do provokativnog alternativca Marcina Œwietlickog.

Knjiga sadrži biografske bilješke o svakom pjesniku i pet kazala korisnih za pretraživanje. Urednik knjige je Bojan Marotti.

Ovu osobnu antologiju sastavio je i preveo Zdravko Malić (1933.–1997.), jedan od vodećih hrvatskih polonista i dugogodišnji profesor poljske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –