Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Krešimir Purgar

Neobarokni subjekt / The Neo-Baroque Subject

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • 12/2006.
  • 143 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9537355039
  • Cijena: 22.43 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ovo je knjiga o slikama Lovre Artukovića, ali podjednako i o slikama vremena u kojem živimo. Iz navedene tvrdnje slijedi logički utemeljeno pitanje: možemo li, opisujući djela samo jednog umjetnika, relevantno govoriti o cijeloj jednoj epohi na turbulentnom prijelomu stoljeća? Kao što će biti teško povjerovati da sveobuhvatan odraz suvremenosti možemo dobiti promatrajući refleks u samo jednom zrcalu, toliko će, vjerujem, biti lako suglasiti se da tek referiranjem na teorijske paradigme, povijest umjetnosti i popularnu kulturu, odraz suvremenosti poprima vjerodostojniji oblik.

Dok sam provodio dubinsko testiranje Artukovićevog slikarstva na neobarokna "antitijela" postalo je jasno da je fenomen o kojemu je riječ neraskidivo vezan za vrlo široko polje vizualnih iskaza, u svakom slučaju puno šire od onoga koji bi izolirani diskurs o slikarstvu mogao obuhvatiti.

Ova studija zato nije monografija umjetnika, nego tek jedan prijedlog čitanja suvremenih vizualnih kodova unutar kojih slike Lovre Artukovića nude mnoštvo neprocjenjivih uputa za upotrebu. (autor)

Krešimir Purgar bavi se teorijom vizualnih medija. Osnivač je, voditelj i glavni istraživač Centra za vizualne studije u Zagrebu. Član je hrvatske sekcije AlCA-e, Studijske sekcije ULUPUH-a i American Association for Italian Studies. U pripremi su mu knjige «Preživjeti sliku - estetika nestabilnih medija», «K15 - pojmovnik nove hrvatske umjetnosti», te zbornik teorijskih tekstova «Vizualni studiji».

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –