Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ernesto Cardenal

Psalmi i druge pjesme

  • Nakladnik: Jordan Jelić (vl. naklada)
  • Prijevod: Jordan Jelić
  • 06/2007.
  • 64 str., meki uvez
  • ISBN
  • Cijena: 5.31 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Povijest nikaragvanske književnosti bilježi u posljednjih sto godina dva neosporno velika pisca: Ruben Darija i Ernesta Cardenala. Prvog svojataju i druge književnosti zbog snažnog utjecaja koji je općenito (iz)vršio u hispanoameričkoj poeziji, dok naš suvremenik E. Cardenal uveliko nastavlja ulogu Pabla Nerude, da svom kontinentu razbudi vjeru u bolji i pravedniji život, a njegov vlastiti primjer je zanimljivo svjedočanstvo o revolucionaru, svećeniku, pjesniku i konačno ministru kulture u Revolucionarnoj vladi Nikaragve.

Rođen je 1925. godine u Granadi. Književnost je studirao u Meksiku, a postdiplomske studije na Kolumbija univerzitetu u New Yorku. Studij teologije pohađao je u glasovitim učilištima: Cuernavaca (Meksiko) i Medellin (Kolumbija).

Cardenalova vizija spajanja povijesnog iskustva borbe naroda Latinske Amerike i biblijskih učenja, dvije su nade o kojima on stalno snatri kao o mogućnosti razrješavanja sveopćeg ljudskog poniženja i njegovog konačnog izbavljenja. To je pjesnikov urgentni imperativ pomoći i ljubavi čovjeku da se transcendira planetarna ljudska bol i ne ustukne pred silama zla. Stoga je u njegovim stihovima lako osjetiti finu lirsku dušu svećenika, ironiju mudraca, nepokolebljivu vjeru angažiranog pjesnika i čudesnu snagu mitske i profetske riječi zaljubljenika u čovjeka, a sve se to stapa u jednu jedinu ličnost revolucionara koji mijenja svijet i nas poziva da ga zajednički mijenjamo.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –