Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Aljoša Antunac

Poslije zabave

  • Nakladnik: Konzor
  • 10/2007.
  • 127 str., meki uvez s ovitkom
  • ISBN 9532240144
  • Cijena: 11.28 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
«Poslije zabave» definitivno nije roman za širu upotrebu i ne predstavlja jednu od varijanti «user friendly» romansiranja narko-tematike. Uvodni dio romana poprilično je neprohodan i jedva da ćemo uhvatiti glavne elemente priče - glavni je junak Oleg koji svoje zagrebačke dane provodi na relaciji čišćenje-punjenje i natrag, odnosno od psihijatrijskih ustanova do ponovnog vraćanja u bazu i prepuštanja narkoticima. Najavljen kao roman koji «žiletom reže hrvatsku di je najtanja» i «cipelari hrvatsku stvarnost», on to doista i jest – kad mu uđete u kod.

Jer, riječ je o romanu u potpunosti nelinearne strukture i asocijativne organizacije, prepunom rezova i skokova, u kojem se izmjenjuje struja svijesti (a riječ je o svijesti narkomana, pa je onda logično i kakva je struja), izravno prenošenje govornog idioma ulice u kojem se ne poštuju gramatička pravila, dijalozi i mini-opservacije prerađene kroz filter Olegove «napuknute» svijesti.

Tematski, ima tu izravnih i detaljnih slika drogiranja, natuknica o bolničkom liječenju i terapijama, fragmenata koji se tiču Olegove obitelji, poznanika, kao i sitnih «provokacija» koje se tiču hrvatske stvarnosti. Rat negdje u pozadini, u posttraumatskim asocijacijama, naznačavanje socioloških (i regionalnih) skupina, pokoja politička nekorektnost, sve su to točke zaustavljanja u brzom ritmu ove proze koja polazi od dna kako bi secirala i one pojave koje nastaju na površini, istovremeno se prema njima odnoseći s nekrivenom kritičnošću.

U samoj biti romana iščitava se vrlo poznata priča o besmislu i uzaludnosti, potrebi za ljubavi (ljubavna «epizoda» s Andreom kratkotrajno je zrnce optimizma) i spoznaji kako «stvarnost jednostavno nije bila dovoljna, trebalo je to nadopunit, podić, i to je sve». Praznina koja ždere, kao osnovno stanje, pokušava se nadopuniti drogom jer «...je njenu sumornu i bezdušnu narav heroin činio drito nečim što ne postoji – samo tako izbrisavši je čistom i brzom čarolijom uništenja».

«Poslije zabave» nije nimalo zabavan roman, niti mu je nakana posredovati očekivane stereotipe izabrane tematike. On je kako mu i naslov kaže ono što slijedi – poslije. (Jagna Pogačnik)

Više!


© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –