Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Irena Vrkljan

Pismo u pismu

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 03/2008.
  • 243 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531789264
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Knjiga "Pismo u pismu" nesvakidašnji je oblik epistolarnog romana: koncipirana je kao razmjena pisama između autorice Jasne Horvat i prve dame hrvatske književne autobiografije Irene Vrkljan u tijeku gotovo dvije godine, od lipnja 2005. do travnja 2007.

Roman donosi obilje kulturološke građe, emocija i pitanja o identitetu i istinskim vrijednostima, a pisan je u tehnici epistolarne neposrednosti, simultanizma, citatnosti, dokumentarizma, znanstevnih bilježaka i lirskih pasaža.

Autorska naratorica, profesorica statistike na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, traži prostor vlastite osobe u procijepu između tvrde profesije i lepršavih bjegova iz svakodnevice, između Osijeka i globalnih turističkih putovanja, između radne svakodnevice i najrazličitijih lektira. U jednostavnim, ali dotjeranim, nimalo patetičnim, nenametljivo dokumentiranim (stvarne osobe i lokaliteti lako su prepoznatljivi), emocionalnim i uvijek duhovitim pismima Ireni autorica niže dojmove sa svojih turističkih putovanja od Kube i Portugala do Rima i Malezije, svoja literarna i kulturološka razmišljanja na podlozi brojnih citata od Hemingwaya i Camusa do Biblije i don Sbutege, svoje obiteljske uspomene i sjećanja, pokušavajući otkriti vlastitu «bit» i tako utemeljiti svoj identitet unatoč svim procijepima i rasipanjima kojima je izložena.

Knjiga je nastala na neposredan poticaj Ireninih "Pisama mladoj ženi". Kao izgrađena književnica, Irena Vrkljan svjesno je prihvatila ulogu medija za razvijanje Jasnine osobe i umjetnosti, a Jasna je preuzela ulogu mlade talentirane žene koja svoju osobu i umjetnost raskošno izgrađuje u susretu s velikom Irenom. Pred nama je višeglasni dijaloški roman u Bahtinovu smislu, sagledavanje sebe u zrcalu drugoga, ogledanje u drugome i razgledavanje svijeta oko sebe kroz drugoga i s drugim. U nadahnutom dijalogu dviju autorica hrvatska je književnost obogaćena novim oblikom romana-pisma, koji istodobno postavlja visoke umjetničke kriterije i pruža radost čitanja.

Irena Vrkljan hrvatska je književnica rođena 21. kolovoza 1930. godine u Beogradu gdje završava osnovnoškolsku naobrazbu. Gimnaziju polazi u Zagrebu, a školovanje nastavlja na zagrebačkom Filozofskom fakultetu studirajući arheologiju i germanistiku te režiju na Akademiji za film i televiziju u Berlinu.

Pjesnikinja, prozaistica, radio-dramatičarka, esejistica i prevoditeljica na književnu je scenu stupila u razdoblju krugovaša poezijom nadrealističke tematike. U to je vrijeme sa Zvonimirom Golobom prevodila djela njemačkih autora. Bila je dugogodišnja urednica TV emisije Portreti i susreti za koju je napisala sedamdesetak scenarija o domaćim umjetnicima. Živi i radi kao profesionalna književnica na relaciji Zagreb – Berlin. Objavljuje na hrvatskom i na njemačkom jeziku.

Umrla je 23. ožujka 2021. u Zagrebu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –