Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Ilustrirani rječnik arhitekture i građevinarstva

  • Nakladnik: Masmedia
  • Nakladnik: Poslovni dnevnik
  • Urednik: Zoran Vulelija
  • Ilustracije: Ana Vučković
  • 06/2008.
  • 862 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531575157
  • Cijena: 66.23 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Rječnik je plod dugogodišnjega prevodilačkog rada, u posljednjih nekoliko godina i dodatno je obogaćen znatnim brojem novih izraza, a na temelju sugestija brojnih suradnika, nastavnika i profesora sa zagrebačkog sveučilišta. Urednik Zoran Vulelija u predgovoru ovom rječniku naglašava kako "djelo slične koncepcije, prema saznanjima autora, ne postoji, ne samo u Hrvatskoj, već ni u široj regiji, pa će bez sumnje u terminološkom smislu unijeti dosta svjetla na ovom području".

Uz svaki se termin navodi i područje, tj. područja u kojima se najčešće koristi, a neki karakteristični pojmovi i dodatno su opisani. Vrijedi napomenuti da se uz engleske izraze daju, kada postoje razlike, i američki izrazi. U oba dijela rječnika predlažu se, kada je to prikladno, i sinonimi osnovnih pojmova, a također i preporuke prikladnijih izraza. Tako se npr. srbizmi, turcizmi itd. prikazuju kao zasebni pojmovi, ali se umjesto prijevoda daje uputa na pravilniji, tj. hrvatski izraz. U rječniku su objavljene i kratice mjernih jedinica, relevantnih institucija te kratice uobičajene u građevinarstvu i arhitekturi.

Slike su izrađene tako da što zornije ilustriraju termine s kojima su povezane. U mnogim se crtežima daje razrada osnovnog termina, pa su tako npr. na prikazu mosta brojkama označeni svi njegovi karakteristični dijelovi, dok se u potpisu ispod slike daju odgovarajući hrvatski i engleski nazivi tih dijelova. U crtežima iz područja arhitekture naglasak je stavljen na zdanja koja se nalaze ili su se nekada nalazila na području Hrvatske.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –