Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marinko Ogorec

Putinova Rusija : Novi uspon stare vojne sile

  • Nakladnik: Golden marketing / Tehnička knjiga
  • 08/2008.
  • 384 str., tvrdi uvez
  • ISBN 978‑953‑212‑350‑
  • Cijena: 29.20 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Politološko djelo koje ima publicistički i znanstveno-istraživački aspekt. Knjiga prikazuje neke ključne procese s kojima se Rusija suočavala 1990-ih, nakon raspada SSSR-a, pa do njezina povratka u krug svjetskih sila. Putinova vladavina obilježena je političkom i gospodarskom konsolidacijom, kao i transformacijom sustava nacionalne sigurnosti, tako da Rusija postupno zauzima sve važnije strateško mjesto u međunarodnim odnosima.


Tijekom dugoga razdoblja od završetka Drugoga svjetskog rata do završetka "hladnog rata" Sovjetska armija, KGB i druge oru­žane formacije SSSR-a ulijevale su "strah u kosti" narodima slobodo­umne, demokratske Europe, ali još više narodima u tzv. "saveznič­kim" zemljama, tj. zemljama Varšavskog ugovora. To je svojedobno bila dobra podloga za razvoj cijelog niza predrasuda i negativnih stajališta prema tim institucijama i ljudima koji su u njima našli rješenje svoje egzistencije, ali i njihove neosnovane glorifikacije od strane službenih struktura Sovjetskog Saveza. Kao i u svim ostalim segmentima života, prava istina negdje je u sredini, jer se radi samo o dijelovima državnog aparata koji su provodili generalnu politiku državnih vlasti, jednako kao što ju provode sve vojske ovoga svijeta.

Pravi problemi nastupili su s raspadom SSSR-a i osobito su se teš­ko osjetili upravo u vojnim strukturama, povlačeći za sobom duboki osjećaj nesigurnosti i strah od gubitka osnovne egzistencije u većine profesionalnoga vojnog osoblja. Ti problemi ublaženi su tek u drugo­mu mandatu predsjednika Putina, iako je stanje još uvijek daleko od toga da budu u potpunosti riješeni.

Percepcija po kojoj se Rusija vra­ća na stari smjer Sovjetskog Saveza jačanjem svojih oružanih snaga i ponovnim pokretanjem utrke u naoružanju, te time destabilizira ostale zemlje Europe, pa i globalni sustav sigurnosti, nije u potpuno­sti točna. Naime, povijesno iskustvo pokazalo je kako Rusija postaje globalni destabilizacijski čimbenik uglavnom u situaciji kad je ona sama destabilizirana na unutarnjem planu. Sukladno tome, danas je Rusija manja ugroza nego jučer, a sutra će biti manja nego danas -naravno, ne ponovi li se ozbiljna unutarnja kriza koja je potresala tu zemlju devedesetih godina prošlog stoljeća.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –