Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Irvin D. Yalom

Kad je Nietzsche plakao

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Vjera Balen-Heidl
  • 11/2008.
  • 285 str., meki uvez
  • ISBN 9789536683871
  • Cijena: 11.81 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nietzsche, Breuer, Freud, Wagner, Schnitzler, Brahms... neka su od glasovitih imena, aktera ove knjige, čije već puko navođenje izaziva strahopoštovanje i znatiželju. Iako su bili suvremenici, neki se u stvarnom životu nikad nisu upoznali i ovaj znalački napisan roman-ideja nudi njihov literarni susret, njihovo imaginarno druženje.

Friedrich Nietzsche i Josef Breuer nikada se nisu upoznali. I, dakako, psihoterapija nije nastala kao rezultat njihova susreta. Pa ipak, životne situacije glavnih likova temelje se na činjenicama, a glavne komponente ovog romana - Breuerova tjeskoba, Nietzscheovo očajanje, Anna O., Lou Salomé, Freudov odnos s Breuerom, začeci psihoterapije - sve to povijesno spada u 1882.

Ugledni američki profesor psihijatrije Irvin D. Yalom ih je vještinom istinskog majstora pisane riječi, upleo u složenu, ali toplu priču koja oduševljava, poučava i nadahnjuje. A kako i ne bi kad nas svojim romanom uvodi u život i opsesije takvih impozantnih umova kao što su jedan od najčitanijih i najutjecajnijih filozofa u povijesti te dvojica velikih liječnika, vjesnik i utemeljitelj psihoanalize.

Friedrich Nietzsche se s mladom Lou Salomé upoznao u proljeće 1882. preko Paula Réea i tijekom sljedećih mjeseci s njom stupio u kratku, burnu, platonsku ljubavnu vezu. Ona je kasnije ostvarila zapaženu karijeru i kao briljantna autorica i kao psihoanalitičar; isto je tako postala poznata po svom bliskom prijateljstvu s Freudom, a i po romantičnim vezama, osobito s njemačkim pjesnikom Rainerom Mariom Rilkeom.

Nietzscheov odnos s Lou Salomé, koji je komplicirala prisutnost Paula Réea i koji je sabotirala Nietzscheova sestra Elisabeth, završio je porazno za njega; godinama je patio zbog izgubljene ljubavi i uvjerenja da je prevaren. Tijekom posljednjih mjeseci 1882. - u koje je smještena radnja ove knjige - Nietzsche je bio veoma deprimiran, te je čak pomišljao na samoubojstvo. Njegova očajnička pisma Lou Salomé, čiji su dijelovi citirani kroz cijelu knjigu, autentična su, iako nije posve sigurno koja su od njih samo koncepti, a koja su stvarno poslana. Wagnerovo pismo Nietzscheu koje sam citirao u prvom poglavlju također je autentično.

Joseph Breuer se 1882. uvelike posvetio liječenju Berthe Pappenheim, poznate kao Anna O. U studenom te godine počeo je raspravljati o tom slučaju sa svojim mladim štićenikom i prijateljem Sigmundom Freudom, koji je, kao što piše u romanu, bio čest gost u Breuerovu domu. Nakon dvanaest godina slučaj Anne O. bit će prvi slučaj što su ga Freud i Breuer opisali u “Studijama histerije”, knjizi kojom je započeta psihoanalitička revolucija.

Na pitanja, pak, zašto je Nietzsche plakao, koja ga je žena i kako očarala, ili kojim se trikom poslužio Breuer da odvrati Nietzschea od samoubojstva i pokuša ga izliječiti, te kako je došlo do obrata da Nietzsche liječi njega, Freudovog učitelja, saznajte čitajući ovaj roman!

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –