Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Annelies Verbeke

Spavaj!

  • Nakladnik: Andrijići
  • Prijevod: Maja Weikert-Lozica
  • 11/2008.
  • 160 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789536196739
  • Cijena: 11.55 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Roman "Spavaj" mlade nizozemske spisateljice Annelies Verbeke donosi priču o dvoje izopčenika koji se očajno bore s rupama u tkivu vlatite nutrine i neispunjenih života. Priču o mladoj ženi i znatno starijem muškarcu koji pate od nesanice i koji se upoznaju tijekom noćnih lutanja koja ih odvode od rubova svakodnevnog života...

Zbog nesanice, koju nitko ne može izliječiti, mlada žena, Maya noću luta gradom zavideći onima koji uzimaju zdrav noćni san zdravo za gotovo. Nakon što je napusti dečko, upoznaje Benoita, znatno starijeg muškarca koji, jednako kao i ona, ne može spavati. Među njima se rađa trenutačna simpatija i poznanstvo u pozadini koje se otkriva priča o Benoitovom odnosu s majkom prostitutkom, koji je, iako dubok i snažan Benoita učinio ranjivim i neprilagođenim izopčenikom još u vremenu njegova djetinjstva.

Zbog nesretnih slučajeva Maya će završiti u bolnici a Benoit u psihijatrijskoj ustanovi gdje će svjedočiti drugim nesretnim usamljenicima...

Annelies Verbeke priča priču o ljudima na rubu očaja, ljudima kojima se ne može pomoći ali čija bolna čežnja za normalnim životom izaziva duboko suosjećanje. Krojeći priču u kojoj se izmjenjuju glasovi oba lika, Verbeke će iskoristi snažnu, dobro odabranu metaforu kako bi poduprla priču i prodrla u usamljenost, osjećaje nemoći i beznađe svojih likova.

***

Annelies Verbeke rođena je u Belgiji 1976. godine. Nakon studija književnosti počinje pisati. Njezin roman prvijenac "Spavaj", objavljen 2003. godine odmah je privukao pažnju kritike i čitateljstva. Objavljen je u 14 zemalja i prodan u preko 70 000 primjeraka. 2007. godine dobila je najznačajniju nizozemsku književnu nagradu 'Longlist Gouden Uil', za zbirku kratkih priča "Groener Gras". Uz romane i priče, bavi se i pisanjem scenarija.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –