Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Deepak Chopra

Treći Isus : Krist kojega ne možemo zanemariti

  • Nakladnik: Dvostruka duga
  • Prijevod: Aleksandra Mihaljević Barlović
  • 04/2009.
  • 206 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532870190
  • Cijena: 19.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Čovjek kojega su oblikovale religije Istoka ovom knjigom Zapadu predstavlja Isusa kojega smo izgubili ili ga nikada nismo ni upoznali. Chopra razmatra ono što naziva ''Kristovom sviješću, koju ne možemo poistovjetiti ni s povijesnim Isusom, ni s Isusom kako ga predstavljaju vjerovanja, učenja i dogme institucije Crkve.

"Trećeg Isusa" možemo opaziti samo kad uđemo u novu ljudsku svijest koja će nas ponijeti dalje od plemena, predrasuda i naših vjerskih sustava. Kao kršćanin pozdravljam njegove uvide u mojega Isusa i njegov izazovan poziv na ulazak u Kristovu svijest, kako bih u njoj dublje i potpunije postao ljudsko biće." (John Shelby Spong, umirovljeni biskup episkopalne dijeceze Newarka)

Tko je Isus Krist? Autor mnogih uspješnica Deepak Chopra u knjizi "Treći Isus" pruža odgovor na to pitanje, koje je ujedno izazov današnjim vjerskim sustavima, i novo viđenje onoga čemu nas Isus sve može poučiti neovisno o našoj vjerskoj pripadnosti.

Chopra piše da Isus nije jedan, već su trojica. Prvi je povijesni Isus, čovjek koji je živio prije više od dvije tisuće godina i čija su učenja temelj kršćanske teologije i misli. Drugi je Isus Sin Božji, koji je postao utjelovljenje institucijske religije sa specifičnom dogmom, svećeništvom i posvećenim vjernicima.

I na posljetku, treći Isus je kozmički Krist, duhovni vodič čije učenje obuhvaća cijelo čovječanstvo, a ne samo Crkvu stvorenu u njegovo ime. On se obraća pojedincu koji Boga želi pronaći kao osobno iskustvo, koji želi postići ono što bi neki mogli nazvati milošću, Božjom sviješću ili prosvjetljenjem.

Chopra na posljetku tvrdi da bi kršćanstvo trebalo prevladati sklonost isključivosti te se usredotočiti na cilj da bude vjera osobnog uvida i duhovnog razvoja. Isus na taj način može biti shvaćen kao univerzalni učitelj, što doista jest - netko čija učenja suosjećanja, tolerancije i razumijevanja mogu obuhvatiti sve i svi ih mogu prihvatiti.

Uz tumačenja i analizu Isusovih učenja, kojima Chopra udahnjuje novi život, Chopra čitatelju nudi i duhovni put vježbi - utemeljenih na učenjima iz Novog zavjeta - iznimno obnovljenu praksu potrage za višom stvarnošću, koja pomaže uspostavljanju povezanosti čovjeka i Boga.

"Vaš i moj cilj nije oponašanje Iusa. Cilj nam je postati dio njega – ili, kako je on rekao, ostati u njemu. To možemo učiniti na razini svijesti tako što ćemo postati dio beskajnog procesa pretvaranja razdvojenosti u jedinstvo. Naši životi nedvojbeno pripadaju tom procesu kao što mu je pripadao i Mesijin život."

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –